• divendres 2 de desembre del 2022

Oberta a consulta prèvia la creació del Registre únic de participació ciutadana de Balears

img

Quan l'administració vulgui consultar algun tema anirà a aquest registre on estaran les persones que hagin manifestat la seva voluntat de participar activament en els assumptes públics

>

PALMA, 20 Jul.

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat, ha obert a consulta pública prèvia el règim d'organització i funcionament del Registre únic de participació ciutadana de les Balears.

Segons ha informat en un comunicat, aquest registre és un instrument perquè s'inscriguin aquelles persones que vulguin ser subjectes actius de democràcia participativa, de manera que quan el Govern, un ajuntament o consell vulguin consultar algun tema, tinguin un registre on acudir i on no hi serà tot el cens electoral, sinó únicament una part de la població, és a dir, aquelles persones que voluntàriament hagin manifestat la seva voluntat de formar part del col·lectiu ciutadà que vulgui participar activament en els assumptes públics.

A més, el registre estarà sectoritzat per les matèries corresponents a cadascuna de les competències estatutàries, de manera que, quan es vulgui fer una consulta sobre un tema concret no calgui consultar totes les persones i entitats inscrites, sinó només aquelles que hagin manifestat expressament, a l'hora d'inscriure's, la voluntat de ser consultades en relació amb aquest assumpte.

Per dur a terme les consultes ciutadanes només les persones inscrites en aquest registre, i en la subsecció pertinent, podran ser consultades, de manera que la no inscripció al registre impedeix al ciutadà participar a la consulta concreta.

Cal recordar que el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, va presentar el passat mes de juny la Guia de Participació Ciutadana de Balears, amb la qual el Govern vol promoure la participació ciutadana i facilitar el coneixement de les eines participatives que defineix la Llei 12/2019 de consultes populars i processos participatius.

A més, pretén promoure's entre les diverses administracions locals, així com facilitar la difusió dels drets de la ciutadania referents a aquesta, i, així, adquirir les competències necessàries per iniciar i formar part dels procediments d'aquesta Llei.

La Llei 12/2019 de consultes populars i processos participatius defineix una sèrie d'instruments d'aprofundiment i millora del sistema democràtic per implicar la ciutadania de manera més directa, com ara la consulta ciutadana, l'audiència pública ciutadana, els fòrums de participació, o els pressupostos participatius.

Segons la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat, Marina Crespí, amb aquest procés d'obertura de consulta pública s'inicia el camí del registre únic, mentre continuen treballant “perquè la plataforma de participació sigui una realitat”. "L'objectiu del Govern és implicar la ciutadania en els processos de participació oberts, i és per això que volem establir i facilitar tots els mecanismes necessaris perquè l'accés a aquesta participació sigui tan eficient com sigui possible", ha manifestat. /p> XOX

Notícies més vistes Avui