Notícies Balears.

Notícies Balears.

Palma bonificarà al 95% les plusvàlues a les successions entre familiars l'any 2025. Palma bonificarà al 95% les plusvàlues a les successions entre pares i fills, avis i néts, i cònjuges l'any 2025.

Palma bonificarà al 95% les plusvàlues a les successions entre familiars l'any 2025.

Palma bonificarà al 95% les plusvàlues a les successions entre pares i fills, avis i néts, i cònjuges l'any 2025.

La ciutat també comptarà amb un nou centre d'operacions de l'EMT per valor de 13,4 milions d'euros

L'Ajuntament prepara un pla d'aparcaments amb la construcció de nous i ampliació dels existents

PALMA, 11 juny

L'Ajuntament de Palma bonificarà el 2025 les plusvàlues al 95 per cent en les successions entre pares i fills, avis i néts, i cònjuges, i impulsarà una baixada progressiva del tipus d'impost de les plusvàlues del 25 al 18 per cent.

Així ho ha anunciat aquest dimarts l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, durant la lectura del seu discurs del Debat de la Ciutat, d'al voltant de 30 pàgines.

L'edil ha iniciat la seva intervenció posant de manifest la seva "màxima prioritat de posar al ciutadà al centre i construir un futur nou per Palma, basat en la prosperitat, la igualtat d'oportunitats, la diversificació del mercat laboral i l'excel·lència dels serveis".

Això, ha afegit, front a unes "dificultats que s'han anat constatant al llarg d'aquests mesos" i que són "derivades de l'herència rebuda, la qual no és la millor possible, ni tampoc la desitjada, havent-se acumulat en els últims vuit anys notoris problemes en àmbits com la finançament, la seguretat ciutadana, l'ordre públic, la neteja urbana, la convivència, el civisme o l'habitatge".

A continuació, ha esmentat la seva intenció, "des del primer moment", de diàleg amb tots els partits de l'oposició per treballar en el futur de Palma de forma "constructiva". Però "desgraciadament no ha estat així", ha continuat, per després referir-se a l'acord programàtic assolit amb Vox i agrair al líder de la formació municipal, Fulgencio Coll, "la seva altura de mires i capacitat de prioritzar l'interès general".

Durant el seu discurs, Martínez s'ha aturat en les diferents mesures dut es en diferents àmbits atenent a l'augment poblacional que ha experimentat la ciutat i que es preveu que experimentarà -en els últims 20 anys la població ha augmentat en 100.000 persones, arribant als 480.000 empadronats-

"No hi ha dubte que aquest augment té un impacte directe en les nostres infraestructures i serveis, i planteja importants desafiaments en aspectes com la mobilitat, el transport públic, l'habitatge, l'economia, qualitat de vida i gestió de recursos", ha enumerat.

Martínez ha repassat, primer, les mesures dut es a terme en matèria de neteja, recordant la retirada de prop de 6.000 pintades vandàliques, el desbrossament de 196.000 metres lineals de voreres i aceres o la retirada de 470 tones de segur.

En matèria de seguretat, ha destacat la creació de la Unitat de Drons, la col·laboració amb Govern i Consell en tasques d'inspecció a la Platja de Palma i ha repassat les actuacions desenvolupades per la Policia Local i l'objectiu de resoldre les mancances de dotació de personal al final de legislatura.

En aquest bloc, l'alcalde ha volgut fer referència, a més, a l'Ordinança Cívica i al nou Pla d'Ordenació, "que contempla un canvi substancial en el model operatiu i de funcionament de la Policia amb vista als propers anys".

La mobilitat ha ocupat també un lloc important en el discurs del primer edil, qui ha lamentat el "panorama certament desolador" trobat. Així, ha explicat les mesures contemplades per millorar en aquest sentit amb l'elaboració d'un pla estratègic 2024-2027 que aposta pel transport públic sostenible i que contempla, entre d'altres qüestions, la construcció del nou centre d'operacions de l'EMT per valor de 13,4 milions d'euros.

Sobre això, ha explicat que és un projecte "innovador, energèticament sostenible i que es planteja per fer front a la necessitat de dotar a l'EMT d'unes instal·lacions modernes". Tindrà una superfície de 29.325 metres quadrats i disposarà de 108 punts de recàrrega elèctrica intel·ligent.

Segons ha indicat Martínez, en aquests moments s'estan fent tots els tràmits necessaris i la modificació urbanística que faciliti incorporar la totalitat d'usos de la parcel·la per iniciar la redacció del projecte constructiu i la licitació de les obres.

L'alcalde també ha mencionat l'adquisició de 100 autobusos elèctrics al llarg de la legislatura, la reclamació al Govern d'Espanya dels 185 milions d'euros del projecte del tramvia, la gratuïtat de l'EMT, l'augment de la xarxa de BiciPalma o les millores en el servei del taxi.

I quant a aparcament, ha assenyalat que l'Ajuntament està preparant un pla en aquest sentit que implica la construcció de nous aparcaments i l'ampliació d'altres ja existents. D'aquí a pocs dies, ha afegit, presentaran la ubicació d'aquests equipaments.

Sobre habitatge, l'alcalde ha mencionat l'elaboració del pla d'habitatge per posar immobles assequibles a disposició de tots els ciutadans de Palma i la necessitat d'una simplificació de tràmits administratius; la construcció de 1.200 habitatges públics en règim de lloguer a preu limitat i habitatges socials en solars de titularitat municipal, o la feina que s'està realitzant per "desbloquejar" sòl buit definit en el PGOU de 2023.

Quant a fiscalitat, Martínez ha anunciat que, el 2025, bonificaran les plusvàlues al 95 per cent en les successions entre pares i fills, avis i néts, i cònjuges. I hi haurà una baixada progressiva del tipus d'impost de les plusvàlues del 25 al 18 per cent.

Igualment, ha destacat que impulsaran l'IBI cultural per immobles que acullin activitats culturals; l'IBI social per immobles privats que desenvolupin activitats socials, i per les famílies nombroses bonificaran el 90 per cent de l'habitatge habitual de fins a 200.000 euros i al 50 per cent per als de valor superior. També està prevista una rebaixa de l'ICIO social i cultural del 25%.

"Palma és, sens dubte, el motor econòmic i productiu de les Balears", ha ressaltat Martínez, tot subratllant en aquest cas les dades d'ocupació i afiliació de la Seguretat Social que presenta el municipi.

En general, ha reconegut que "no cal baixar la guàrdia" i ha opinat, que, al marge de les iniciatives impulsades des de PalmaActiva, cal posar a l'abast de la ciutadania altres eines com l'Oficina d'Autònoms --oberta recentment-- o la Taula del Consell del Comerç, segons ha mencionat.

També, quant a turisme, ha posat en valor la taula pel pacte social i polític per la sostenibilitat desenvolupada pel Govern balear, a la qual Cort ha presentat una bateria de propostes com la regulació de l'activitat dels creuers o les visites guiades.

Per finalitzar el seu discurs, l'alcalde ha remarcat altres "mesures de xoc imprescindibles" dut es a terme o en procés, entre elles el projecte de reconversió de l'antic edifici Gesa per convertir-lo en un espai multicultural; l'impuls que volen donar al Casal Solleric i la intenció de presentar la candidatura de Palma com a capital europea de la cultura el 2031; el Centre d'Interpretació de la Plaça Major com a punt de partida cap a altres edificis singulars de la ciutat; el gran pulmó verd que es preten fer a la ciutat, o el projecte de ciutat de Districte Digital.

En la lectura del discurs de l'alcalde han estat presents la presidenta del Govern, Marga Prohens; el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la vicepresidenta insular, Antònia Roca, així com regidors de la corporació municipal; membres del teixit associatiu, sectorial i veïnal, i ciutadans de Palma.