• dilluns 3 d'octubre del 2022

Palma serà la seu d'una reunió de ministres de la Unió Europea l'any que ve

img

PALMA, 29 Jul.

Palma serà la seu de la reunió de ministres de Turisme de la Unió Europea, el 30 i 31 d'octubre del 2023, segons ha anunciat aquest divendres el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

En una nota de premsa, la Conselleria d'Hisenda i Exteriors ha informat aquest divendres de l'assistència de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, a la reunió de la Conferència per a Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE) convocada a Leioa (Biscaia) i encapçalada per la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez García i pel ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

La consellera Sánchez ha reiterat el compromís de les Balears amb el turisme sostenible i ha recordat la recent aprovació de la Llei per la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears: "És per això que treballem molt activament amb el Govern en el desenvolupament de la futura Agenda Europea del turisme, que reforçarà el paper de la Unió en aquest camp i on crec que la presidència espanyola hi haurà molt a dir".

A la reunió també s'ha tractat tant per part del ministre d'Exteriors com per part de la consellera Sánchez l'impuls d'una Agenda Insular de la UE que inclogui una visió transversal de la qüestió insular en les polítiques de la UE aprofitant l'oportunitat política que ofereix la presidència espanyola del Consell de la UE el segon semestre del 2023.

Finalment, la consellera ha destacat “que transcorreguts de 25 anys del procés de Barcelona, ​​és molt important incidir en la millora de la cohesió i la governança de la conca mediterrània”.

Des del Govern s'han sumat i elaborat consensos entre els diferents organismes afectats, liderant una estratègia co com ja es va veure a l'acord de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d'Europa (CRPM) a Gotland aquest mes d'abril i el mes de juny passat al Parlament Europeu.

Les Illes Balears van rebre el suport del Parlament de la UE per avançar en una agenda insular europea amb l'aprovació de l'informe sobre les illes de la UE elaborat, amb la col·laboració del Govern, pel president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, Younnous Omarjee.< /p>

Aquest informe, compartit amb el Govern d'Espanya, demana el desplegament de l'article 174 del Tractat de Funcionament de la UE, el qual estableix que les illes requereixen una atenció especial, així com el llançament d'un Pacte de les Illes i una agenda insular europea.

L'informe sobre les illes de la UE i la política de cohesió reclama a la Comissió Europea que doni una resposta més eficaç davant dels desafiaments als quals s'enfronten les illes de la UE, des del punt de vista econòmic o, mediambiental o demogràfic, i que es posi en pràctica una estratègia europea per a les illes, en aplicació del que estableix el mateix Tractat de Funcionament de la UE.

Així mateix, sol·licita que les polítiques de la UE tinguin en compte les particularitats de les illes, accions específiques en matèria de transport i turisme sostenibles, energies renovables i gestió mediambiental i de residus, entre d'altres, o l'augment de les ajudes a les empreses de les illes amb la supressió de l'actual límit de la normativa de minimis. A més, apel·la a la creació d'un pacte insular, basat en el model del pacte urbà, per definir una política comuna de la UE sobre les illes.

Cal recordar que el mes d'abril passat, el Govern de les Illes Balears també va impulsar la declaració d'un Pacte per les Illes de la UE, aprovat per l'assemblea general de la Comissió d'Illes, a Gotland (Suècia), sota la presidència de les Illes Balears.