Notícies Balears.

Notícies Balears.

Plataforma per la Llengua estudia accions legals davant les mesures de Palma o Calvià "contra la llengua catalana".

Plataforma per la Llengua estudia accions legals davant les mesures de Palma o Calvià

PALMA, 2 d'agost.

Plataforma per la Llengua ha anunciat aquest dimecres que estan estudiant les accions legals a emprendre per respondre a les decisions dels ajuntaments de Palma i Calvià "contra la llengua catalana".

En un comunicat, l'entitat ha anunciat que "pròximament" es reuniran amb l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, per comunicar-li la voluntat de recórrer les mesures aprovades. En concret, han detallat que analitzaran si la modificació del reglament de normalització lingüística aprovada a Cort la setmana passada pot "atemptar contra la normativa vigent de les Balears".

A més, pel que fa a les bases de les convocatòries de les empreses públiques Calvià 2000 i OhLimpia, que ara imposen el català com a mèrit i no com a requisit, han advertit que si les mateixes "releguen el català a un simple mèrit a l'hora de contractar treballadors l'entitat les recorrerà per via administrativa i, si convé, les portarà als tribunals".

El delegat de la Plataforma a les Balears, Ivan Solivellas, va intervenir en l'anterior ple municipal de Palma per criticar que la modificació del reglament municipal vulneraria els drets lingüístics dels catalanoparlants i desprotegiria la llengua, segons han recordat.

"Relegar el català a un apèndix del castellà fa que el català es torni poc útil, ja que tothom està obligat a saber castellà, com imposa la Constitució", va manifestar Solivellas.

En aquest punt, Plataforma per la Llengua ha insistit que, des del seu punt de vista, modificar el reglament sota el pretext que tothom pugui dirigir-se a l'administració tant en català com en castellà és "propaganda política, ja que ja quedava garantit amb el reglament anterior".

Així, han indicat que analitzaran si pot tenir recorregut legal portar la modificació del reglament als tribunals o si recórrer-la per via administrativa.

D'altra banda, Plataforma ha reiterat que segueixen "de prop" l'acció de l'Ajuntament de Calvià de que el català deixi de ser un requisit per treballar a les empreses Calvià 2000 i OhLimpia.

"Per a l'entitat, si el Consistori compleix amb el que ha anunciat podria vulnerar diferents textos legals", han sentenciat, recordant que la Llei de funció pública, per exemple, estableix des de fa vuit anys que les administracions han de assegurar-se que tots els treballadors públics tinguin un cert nivell de capacitació lingüística en català.

A més, han insistit que el reglament municipal de normalització lingüística de 1988 estableix que l'Ajuntament de Calvià té com a objectiu que el personal del Consistori conegui les dues llengües oficials i, especialment, la catalana, per potenciar el seu ús oral i escrit, han afegit.

Així, per recórrer per via administrativa o als tribunals la decisió anunciada per l'alcalde de Calvià, la Plataforma ha assenyalat que esperaran a llegir les bases concretes de les convocatòries de totes dues empreses públiques.