• dimecres 30 de novembre del 2022

Podem dóna a conèixer als carrers els últims avenços socials aconseguits i les seves prioritats per a la propera legislatura

img

PALMA, 8 Oct.

Podem Balears ha donat a conèixer aquest dissabte als carrers els últims avenços socials aconseguits i les seves prioritats polítiques per a la propera legislatura.

Segons ha informat Podem en una nota de premsa, la formació estada a les Balears ha dut a terme aquest dissabte 8 d'octubre una acció unitària als municipis de les Illes. per donar a conèixer de primera mà els últims èxits i avenços socials durant aquesta legislatura, en què Podem és present en governs municipals, autonòmics i en el Govern estatal.

La coordinadora autonòmica de Podem a Balears, Antònia Jover, ha afirmat que "és important que la ciutadania conegui que davant del model de les retallades i la corrupció hi ha un govern que està fent avançar a les illes i al país en drets socials".

A matèria d'habitatge, la f ormació morada ha destacat la primera intervenció estatal al mercat del lloguer per limitar les pujades un dos per cent. En aquest sentit, ha apuntat a més a més la suspensió de desnonaments fins al 31 de desembre. Tot i això, ha apuntat que la tramitació de la Llei d'Habitatge estatal "acumula mesos de retard mentre la hipoteques s'encareixen i els lloguers segueixen pujant".

Per això, Podem Balears ha fet una crida a els socis de govern per aprovar aquesta norma, incorporant a més tres mesures clau: la regulació dels preus del lloguer en zona de mercat tensionat --el conjunt de les Balears seria una d'elles-- i la incorporació dels habitatges de la Sareb al parc públic d'habitatge de lloguer, habitatge que "s'ha pagat entre tots amb els diners del rescat a la banca i que per justícia social i sentit comú, han de formar part del parc públic", ha apuntat Jover.

< p> En matèria de transport públic a Balears, la formació ha traslladat a la ciutadania el compromís que va arrencar als seus socis de govern per instaurar una tarifa plana per a l'ús del tren, metro i bus a totes les illes a 10 euros al mes, mesura que entrarà en vigor al gen de 2023.

En relació amb el suport a les famílies en els moments durs per la inflació, la formació ha subratllat la limitació al preu del gas, la pujada de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i la revaloració de les pensions, l'escut social desplegat durant i després de la pandèmia, i el descompte al carburant.

De cara al futur, Jover ha argumentat que "cal una reforma ambiciosa del mercat elèctric per seguir baixant la factura de la llum". I, ha qualificat com una "bona notícia" que "Brussel·les parli ja obertament d'intervenir un mercat que no funciona i que és una estafa per al consumidor". "Es tracta d'un sistema que només ha beneficiat les elèctriques", ha lamentat.

Sobre els drets feministes, Jover ha subratllat els drets desplegats que entraran en vigor amb la llei trans i l'avenç aconseguit amb l'entrada en vigor de la Llei del 'Només Sí és Sí', que posa el consentiment al centre i elimina la distinció entre abús i agressió.

"Si no hi ha consentiment, sempre es tracta d'una agressió sexual", ha assenyalat la coordinadora autonòmica, que ha subratllat a més que "totes les violències contra les dones es reconeixen ara com a violències masclistes, perquè pateixen aquesta violència pel fet de ser dones".

>

La Llei del 'Només Sí és Sí' inclou el dret de tots els alumnes a rebre educació sexual i la formació ha destacat el desplegament de centres d'assistència integral i crisi a dones maltractades, a més de la formació especialitzada que s'oferirà a docents, sanitaris, treballadors socials i en altres camps s.

Pel que fa a la reforma de la llei de l'avortament, Podem Balears ha apuntat que torna a les dones de 16 a 18 anys "el seu dret a decidir sobre els seus propis cossos" i ha subratllat que s'elimina a més el període de reflexió de tres dies, alhora que s'hi incorpora una incapacitat temporal per a les dones que interrompin el seu embaràs perquè es recuperin de la intervenció.

En relació amb les treballadores de la llar, Jover ha explicat que el govern ha aprovat un decret pel qual es reconeix el dret a aquestes treballadores a accedir a la prestació per desocupació, una reivindicació històrica del col·lectiu, que veu equiparats els seus drets al de la resta de treballadors del país. A més, gràcies a l'impuls dels Ministeris de Treball i Igualtat, conduïts per la formació, Jover ha subratllat la ratificació del Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) en aquest sentit.

L'acció unitària ha tingut lloc a diversos municipis de les illes amb la participació de militants actius, regidors als diferents Ajuntaments on Podem té representació, càrrecs públics i simpatitzants i ciutadania en general, que s'ha acostat a les taules desplegades per conèixer les mesures. /p>

Notícies més vistes Avui