• dimecres 5 d'octubre del 2022

Podem Mallorca aposta "per una empresa pública" de recollida de residus "per millorar les condicions laborals"

img

PALMA, 22 Set.

La coordinadora de Podem Mallorca, Aurora Ribot, ha afirmat que Podem aposta "per una empresa pública de recollida de residus per millorar les condicions laborals", durant la taula sindical i política que ha convocat el sindicat UGT aquest dijous a Palma.

En una nota de premsa, Ribot ha assenyalat també que un dels seus objectius és elevar aquesta proposta a l'executiva del partit perquè s'inclogui al programa electoral de cara a les properes eleccions de maig de 2023.

la secretària de coordinació insular de la formació morada ha explicat que “aquesta empresa pública es traduiria en una millora de les condicions laborals de les persones que es dediquen a la recollida de residus als diferents municipis de l'illa, en unificar-se els criteris en tots els municipis". D'aquesta manera, els pobles de Mallorca que optin per aquest model es regirien per una mateixa empresa pública.

D'altra banda, Ribot ha explicat que “aquesta mesura no només aportaria millores laborals, sinó que a més ens ajudaria a millorar l'eficiència mediambiental".

"La qualitat del servei seria superior i es faria un pas més perquè no hi hagi tanta diferència entre municipis quant a percentatges de recollida", ha especificat Ribot . A més, la coordinadora de Podem Mallorca ha apuntat que "la gestió pública, al final, ens garanteix mirar per al benestar de les persones treballadores i per al benestar del territori".

Ribot ha subratllat que "és el moment ideal per plantejar aquest horitzó". "Ara mateix molts municipis han renovat el contracte amb les empreses concessionàries, fet que suposa un avantatge, ja que ens dóna temps a elaborar un bon diagnòstic, per així, quan acabin aquests convenis, implantar aquesta empresa pública de recollida de residus a tots els municipis de l'illa que es vulguin sumar”, ha desglossat Ribot.

La també vicepresidenta del Consell de Mallorca ha comentat que “l'experiència que hem adquirit aquests anys en la gestió de residus del departament ens encamina just cap a aquest horitzó". "Aquests anys ens han reafirmat la necessitat de crear aquesta empresa pública, necessària per millorar les condicions laborals i ambientals en la gestió de residus", ha postil·lat.

D'aquesta manera, Ribot ha recalcat que aquest és "el moment idoni" per començar a dibuixar aquesta proposta, "no només perquè unificaria criteris laborals, millorant així la vida dels i les treballadores, sinó perquè l'emergència climàtica ens exigeix ​​de solucions a llarg termini que mirin també per el benestar de Mallorca i de qui viu a l'illa".

Ribot ha participat en unes jornades d'UGT Serveis Públics per emplaçar els partits polítics a un canvi en el model de gestió de la recollida d'escombraries i neteja viària.

D'aquesta manera, des del sindicat han afirmat que surt “més barata” la gestió pública de la recollida de residus que el sistema de contractes. De fet, UGT ha realitzat un estudi comparatiu sobre el cost per habitant que té la recollida de residus i ha conclòs que els municipis amb el servei privatitzat paguen 188 euros anuals per habitant davant dels 145 euros que gasten els que el tenen públic. /p>