Notícies Balears.

Notícies Balears.

PP i Vox acorden un pla de treball a la comissió de les mascaretes sense Marga Prohens entre els compareixents. PP i Vox acorden un pla de treball a la comissió de les mascaretes sense Marga Prohens entre els compareixents.

PP i Vox acorden un pla de treball a la comissió de les mascaretes sense Marga Prohens entre els compareixents.

PP i Vox acorden un pla de treball a la comissió de les mascaretes sense Marga Prohens entre els compareixents.

La Mesa accepta la sol·licitud del PSIB de que no es citi a Begoña Gómez ni es demani documentació sobre Globalia

La comissió d'investigació es reunirà també els dilluns si fos necessari

PALMA, 30 d'abril.

PP i Vox han acordat un pla de treball conjunt per a la Comissió d'investigació de les mascaretes que no inclou a la presidenta del Govern, Marga Prohens, entre els compareixents, tot i que sí al vicepresident de l'Executiu, Antoni Costa, i el director general de l'IbSalut, Javier Ureña.

El pla de treball acordat pels socis d'investidura ha tirat endavant amb les crítiques del PSIB i del seu portaveu, Iago Negueruela, que ha assegurat que si el PP hagués acceptat que Prohens fos citada, haurien votat a favor de tot el seu pla de treball. El socialista ha acusat els 'populars' d'"amagar" a Marga Prohens.

Les compareixences començaran el proper 14 de maig i, en virtut del pla, es celebraran quatre els dilluns, dos els dimarts i quatre els divendres.

Abans de la reunió de la Comissió, la Mesa ha acceptat la sol·licitud del PSIB perquè es retiri la proposta de Vox de citar a Begoña Gómez, la dona del president del Govern, Pedro Sánchez.

La Mesa ha acceptat, també a instàncies dels socialistes, que Vox retiri del seu pla de treball sol·licituds de documentació que feien referència a altres empreses, com Globalia, diferents de Solucions de Gestió i Suport a Empreses.

El portaveu del PP a la Comissió, José Luis Mateo, ha agraït el bon to dels grups i ha destacat que el document final acordat amb Vox inclou el 50% dels compareixents proposats per MÉS per Mallorca, el 83% dels proposats pel Grup Mixt, el 45% dels del PSIB i el 60% de la llista de Vox.

La portaveu de Vox a la comissió, Patricia de les Heras, ha justificat la sol·licitud de petició de compareixença de Begoña Gómez, així com de la documentació relativa a Globalia, rescatada en pandèmia, per abordar un suposat tracte de favor.

La comissió ha acceptat la petició de Vox per habilitar els dilluns, a més dels dimarts i els divendres, per celebrar reunions en el cas que es considerés necessari.

El portaveu del PSIB a la comissió, Iago Negueruela, ha lamentat que Vox "hagi dictat les conclusions" de l'òrgan al PP i ha defensat que el seu grup ha presentat una proposta de treball i de compareixents "proporcionar" als dos períodes objecte d'investigació "i sense amagar a ningú".

En relació a la retirada d'algunes propostes de Vox, el socialista ha criticat la incoherència que suposa retirar les sol·licituds de documentació relatives a Globalia i mantenir la petició de compareixença de persones relacionades amb la societat, com Víctor de Aldama.

Negueruela ha insistit que traslladar l'objecte de la investigació més enllà dels contractes amb Solucions de Gestió seria modificar l'objecte. A més, també ha recordat que la comissió ha de centrar-se en les competències autonòmiques.

José Luis Mateo, per part del PP, ha expressat el seu desig que totes les sensibilitats quedin recollides en el pla de treball que, ha fet èmfasi, ha de servir per donar resposta a preguntes "que segueixen en l'aire" com qui del Govern central va contactar amb el Govern, per què no es va reclamar immediatament que es va constatar que eren defectuoses, per què es van pagar en temps rècord, com va ser possible que l'IbSalut emetés un certificat de conformitat, per què no es va avisar al Govern entrant i per què, davant aquest escenari, es van pagar amb Fons Europeus.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha proposat que un cop acabi la comissió s'obri un període per demanar més informació i fins i tot més compareixences, a partir de la informació que es pugui recaptar durant les sessions.

Josep Castells, de MÉS per Menorca, ha advertit que la comissió anirà "pel mal camí" si persegueix únicament erosionar als governs de Francina Armengol i Marga Prohens. Sobre la presència de les mandatàries a la comissió, el menorquí ha argumentat que "servirà per poc", tot i que no ha mostrat oposició a que compareguin.