Notícies Balears.

Notícies Balears.

Professor d'una escola de Palma condemnat a quatre anys de presó per tocar un pit a una alumna.

Professor d'una escola de Palma condemnat a quatre anys de presó per tocar un pit a una alumna.

PALMA, 10 de maig.

La Audiència Provincial de les Illes Balears ha condemnat a quatre anys de presó a un professor de Palma per un delicte d'abús sexual a menor, en decretar provat que va fer mans al pit a una alumna.

A més de la pena de presó, el Tribunal imposa al processat la pena d'inhabilitació especial per a qualsevol professió o ofici que comporti contacte o relació amb menors per un període de nou anys.

El condemnat no es podrà apropar ni comunicar amb la víctima durant vuit anys i haurà d'indemnitzar-la amb la quantitat de 3.000 euros. La Sala també imposa al processat la pena d'inhabilitació especial per a qualsevol professió o ofici que comporti contacte o relació amb menors per un període de nou anys.

El jove té pendent un altre judici per abusos sexuals, juntament amb uns amics, a altres alumnes del centre.

Els fets de l'arxiu ara sentenciat es remunten al 20 d'abril de 2021, quan la menor, de 13 anys en la data, es va apropar a la pissarra per preguntar un dubte al professor en relació a la classe que havia acabat de finalitzar. L'Audiència declara acreditat que l'acusat, un jove d'actualment 26 anys, li va acariciar la mà i després el braç fins arribar a l'altura del pit, moment en què li va tocar i estrènyer un pit.

En aquest primer judici, els magistrats entenen que el professor va cometre els fets aprofitant-se d'un moment en què la menor es va apropar a la pissarra perquè li resolgués un dubte. El Tribunal considera que "el relat de la menor és persistent".

La Sala condemna al professor per realitzar "de manera conscient un tocaments no consentit de caràcter sexual". Els magistrats assenyalen que "és cert que aquest acte va ser sorprenent, va durar pocs segons i va ser per fora de la roba". No obstant això, la Sala apunta que "això no afecta a la tipicitat, ja que segueix tractant-se d'un contacte sexual intencionat no consentit que va atemptar a la indemnitat sexual" de la menor.

"L'acusat no només es va aprofitar de l'asimetria d'edat, sinó també de la superioritat derivada de la relació professor alumna i de les circumstàncies derivades d'això", raona el Tribunal.

L'acusat va negar en el judici, el passat març, la versió de la víctima. Va reconèixer que té "la mania de gesticular" quan parla i que en ocasions pot molestar a altres persones, però "d'aquí a la versió que es dóna [per la víctima] hi ha una diferència substancial". A més, va assegurar que la conversa va tenir lloc "a la pissarra al centre de la classe" davant de la resta d'alumnes.

Durant la seva declaració -es va reproduir una gravació en el judici -, la víctima va descartar completament la possibilitat que hagués estat un roseig accidental, explicant a la seva mare que el seu professor li havia "estrès" un pit. "No sabia què fer", va expressar. La nena va indicar que cap altre alumne va veure el que va passar.

La mare es va posar en contacte amb el centre, on la primera resposta va ser "que aquest noia era molt carinyós i que havia estat potser un malentès", va explicar davant el Tribunal. La mare va comentar que ella mateixa va comprovar que el docent seguia en xarxes socials a molts alumnes de l'escola, cosa que li va semblar inapropiada. Finalment, l'escola no va renovar el contracte al professor; tot i això, el motiu oficial va ser el incompliment de protocols de la covid.

La sentència no és ferma i la defensa del processat, exercida per l'advocat Pablo Juanico, té previst recórrer davant el Tribunal Superior.

El professor està acusat juntament amb altres tres joves d'abusar sexualment de les antigues alumnes del docent, totes menors. No obstant això, el cas patirà un considerable retard a causa d'un recurs de la defensa que l'Audiència Provincial mai va tramitar.

El judici queda pendent d'una prova de maduresa als acusats que de moment no té data, com tampoc hi ha calendari per a la vista oral. El fiscal Julio Cano s'havia oposat a aquest extrem perquè al ser menors de 16 anys "no poden consentir i punt, i no hi ha més qüestió".

En aquest altre cas, la Fiscalia demana pel professor, un jove de 26 anys, una condemna de 12 anys de presó, llibertat vigilada amb obligació de participar en un programa d'educació sexual i la inhabilitació per a treballs que comportin contacte amb menors durant 15 anys.

Altres tres acusats, de 21, 22 i 23 anys, seran jutjats amb ell. Per a dos d'ells la Fiscalia demana una condemna de deu anys i mig de presó, cadascun, i per al tercer demana nou anys de presó.