Notícies Balears.

Notícies Balears.

Prohens anuncia que la plantilla d'oncòlegs a Eivissa arribarà a cinc especialistes en les pròximes setmanes.

Prohens anuncia que la plantilla d'oncòlegs a Eivissa arribarà a cinc especialistes en les pròximes setmanes.

IBIZA, 16 d'octubre.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha avançat aquest dilluns que en les pròximes setmanes la plantilla d'oncòlegs a l'Àrea de Salut pitiusa arribarà als cinc especialistes.

Així ho ha afirmat aquest dilluns en un Esmorzar Informatiu organitzat per Europa Press, on ha remarcat que a través de les mesures impulsades des del Govern ja han pogut complir alguns objectius, contractant les últimes setmanes a dos oncòlegs a Eivissa i confiant en arribar als cinc en breu.

Prohens ha explicat que fins i tot els ha “sorprès una mica” “la rapidesa” de l‘“efecte crida d'eliminar un requisit disuasori”, en al·lusió al català.

La presidenta ha assenyalat que seguiran adoptant mesures per garantir una “òptima” atenció sanitària. A més, s'ha compromès a fer de la cura de la salut mental una prioritat per a l'Executiu balear, recordant que Balears ha estat la primera Comunitat en crear una Direcció General centrada en ella.

Durant l'acte, Prohens ha reconegut que la falta de personal sanitari és un problema compartit a tot el país, encara que Balears és la que compta amb pitjors dades en aquest sentit. També ha explicat que al finalitzar el 2022 existia una ràtio de 2.000 targetes sanitàries per cada facultatiu i ha reiterat que als hospitals de Balears hi havia un 40 per cent de places d'Oncologia sense cobrir, de fins a l'80 per cent en el cas d'Eivissa.

La situació, ha explicat la presidenta, “es traduïa en la trasllada rotatori d'oncòlegs des de Palma, trencant la continuïtat assistencial i la relació metge-pacient tan important en aquests casos, fins i tot amb malalts d'Eivissa atesos per videoconferència o telèfon per metges des de Palma”.

També ha subratllat que la passada legislatura va acabar amb manifestacions setmanals de malalts i familiars davant les portes de l'Hospital de Can Misses, per la qual cosa es va comprometre a que la salut seria “una prioritat”.

En aquest context, Prohens ha ressaltat l'aprovació d'un decret llei que inclou mesures per a la captació i fidelització de personal sanitari, amb iniciatives com la creació de places de molt difícil cobertura “amb un complement retributiu un 300 per cent superior al que existia fins ara”, i eliminant també el requisit del català..

"Per a nosaltres, la salut és el primer", ha reiterat, recordant que recentment han incorporat a l'Àrea de Salut d'Eivissa a 25 professionals, entre ells els oncòlegs.

Durant la seva intervenció, Prohens ha lamentat també les dificultats existents a l'hora de cobrir plantilles de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, així com les places de docents, sobretot a Eivissa i Formentera.