Notícies Balears.

Notícies Balears.

Prohens defensa l'emprenedoria i el sector turístic de Balears per ser "la avantguarda del Mediterrani". Prohens defensa l'emprenedoria i el sector turístic de Balears per ser "la avantguarda del Mediterrani".

Prohens defensa l'emprenedoria i el sector turístic de Balears per ser

PALMA, 10 d'abril.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha reivindicat l'emprenedoria, el sector turístic i la inversió a les Illes Balears, entre d'altres qüestions, per ser "la avantguarda del Mediterrani".

Així s'ha expressat la líder de l'Executiu balear aquest dimecres en una conferència sota el títol 'Illes Balears, avantguarda del Mediterrani' organitzada pel Cercle Financer de Balears al Caixaforum de Palma.

La conferència, presentada pel president del Cercle Financer, José Francisco Conrado de Villalonga, ha girat entorn de les mesures adoptades pel Govern en matèria fiscal, educació, simplificació administrativa i salut, així com dels reptes i programa de Govern.

Prohens ha començat la seva ponència destacant que en poc més de 50 dies es complirà un any del canvi de Govern, la qual hoja de ruta està "configurada" per l'acord d'investidura i el programa de Govern del PP.

En aquesta línia, la presidenta ha esmentat les mesures adoptades pel seu Executiu durant els primers mesos de legislatura, entre les quals ha destacat la reforma fiscal, que inclou la supressió de l'impost de successions i de l'impost de transmissió patrimonial en la compra de la primera residència per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat.

A més, ha fet menció de la rebaixa de mig punt de l'IRPF per a rendes inferiors a 30.000 euros, de 0,25 per cent per la resta, així com noves deduccions per naixements i cures de persones grans, entre d'altres. Una altra de les mesures és l'eliminació de l'impost sobre el patrimoni per a patrimonis de fins a 3 milions d'euros.

"En el primer any hem complert pràcticament amb tota la reforma fiscal amb la qual ens vam comprometre amb els ciutadans de les nostres illes", ha celebrat Prohens, remarcant que són mesures "centrades en ajudar a les famílies".

D'altra banda, Prohens ha fet referència als Pressupostos de 2024 que incrementen en 115 milions d'euros la despesa en sanitat i en altres 115 milions la despesa en educació. En conseqüència, el Govern ha posat en marxa l'estratègia de captació i fidelització de professionals sanitaris i un pla d'abordatge de les llistes d'espera.

Pel que fa a educació, la líder de l'Executiu autonòmic ha destacat la posada en marxa de la gratuïtat de l'educació de zero a tres anys, la incorporació de més de 200 professionals de suport als alumnes amb necessitats educatives especials i l'aprovació de la gratuïtat del transport escolar de Infantil a Batxillerat.

Durant la seva ponència, ha fet èmfasi també en què el Govern destina 130 milions d'euros a un fons finalista en inversions en el cicle de l'aigua. "En una situació de prealerta per sequera no ens volem confiar i volem fer d'aquesta legislatura, la legislatura de l'aigua a les nostres illes", ha subratllat.

La presidenta balear ha apuntat que "després d'haver prioritzat les necessitats de les famílies", el Govern treballa per "donar un nou impuls" a l'economia. "És el moment d'estar al costat dels emprenedors, els autònoms, tots els qui vulguin invertir a les nostres illes, d'apostar per la llibertat econòmica per continuar sent terra de prosperitat i oportunitats. Per ser la avantguarda del Mediterrani", ha dit.

Així, ha recordat que aquest dimecres ha anunciat que el proper Consell de Govern aprovarà la quota zero d'autònoms per a emprenedors amb una dotació inicial d'un milió d'euros que pot ser ampliada "si és necessari".

En la mateixa línia, l'Executiu treballa per reduir la burocràcia i agilitzar tràmits i ha constituït la Comissió de Simplificació Administrativa. A més, ha afirmat que aquest mes es presentarà el decret de mesures urgents de simplificació administrativa.

Durant la conferència, la presidenta també ha assenyalat que amb l'objectiu d'accelerar la inversió a les Illes el seu programa de Govern també inclou una Unitat Acceleradora d'Inversions, en la qual, ha assegurat, s'està treballant.

"Volem posar-ho especialment fàcil a tot aquell qui vulgui invertir a les nostres illes, per atreure inversió en innovació, en transició energètica, en el sector nàutic i en altres sectors d'alt valor afegit", ha explicat.

Tot això, ha puntualitzat, "sense perdre de vista" que Balears és "una potència turística". En aquesta línia, Prohens ha considerat que l'esforç del sector empresarial "s'ha de reforçar amb les polítiques del Govern, des de la llibertat econòmica, per afavorir la inversió".

Pel que fa al sector turístic, la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, en coordinació amb les de Empresa, Ocupació i Energia i Educació i Universitats, treballa en un pla integral d'excel·lència professional per al sector. La presidenta ha subratllat que l'estratègia "analitzarà l'oferta formativa i els perfils que requereix el sector per tractar d'ajustar l'oferta i la demanda".

"Catifa vermella a la inversió a Balears", ha reivindicat, remarcant també que l'arxipèlag balear és "terra d'emprenedors".

"Sí, volem ser la avantguarda del Mediterrani: un motor econòmic de la regió, amb la força del nostre sector turístic i amb el talent dels nostres homes i dones, generant un entorn atractiu per invertir i emprenedoria, aprofitant la nostra posició estratègica i les condicions privilegiades per convertir-nos en un pol d'innovació, d'inversió en energia verda, referents en la cultura, sostenibilitat, desenvolupant una economia moderna i adaptada al nou món i nous reptes", ha conclòs la presidenta.