Prohens posa la salut per davant de qualsevol altre tema eliminant el requisit del català a Sanitat.

Prohens posa la salut per davant de qualsevol altre tema eliminant el requisit del català a Sanitat.

La presidenta del Govern defensa que la mesura "s'hi portava en el programa de govern" i "la reclamaven tots els sindicats"

PALMA, 29 d'agost.

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha afirmat "haver posat la salut per davant de qualsevol altre tema" en eliminar el requisit de català a la sanitat, una mesura inclosa en el Pla de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris aprovat aquest dilluns, en un Consell de Govern extraordinari.

Prohens s'ha pronunciat així en una entrevista al programa d'Herrera a COPE, recollida per Europa Press, en què ha defensat que la mesura "s'hi portava en el programa de govern" i "la reclamaven tots els sindicats".

"Nosaltres portàvem clarament en el nostre programa de govern aquesta eliminació del requisit i que el català torni a ser un mèrit per a l'accés als llocs de la sanitat pública", ha explicat la presidenta, afegint que "s'ha complert perquè tots els sindicats de professionals sanitaris, tots sense excepció, ho venien demanant".

La dirigent autonòmica ha recordat, a més, com ella sempre ha dit que "això --en referència al tema del català-- no és l'únic problema per a aquesta greu falta de professionals sanitaris que hi ha a les Illes" sinó que, a més, "hi ha el tema de l'habitatge, el de la insularitat i el d'una pèssima gestió, d'una manca de carrera professional, d'haver congelat els últims anys també el cobrament de la mateixa" però que "sense dubtes, el requisit lingüístic era un element dissuasori".

D'aquesta manera, ha subratllat que "en aquests moments, el que ha fet el Govern és posar al davant el que va al davant i la salut sempre va al davant de qualsevol altre tema".

D'altra banda, la presidenta del Govern s'ha referit a com s'han trobat un servei d'Oncologia "totalment desmantellat" a Eivissa, amb pacients que, segons ha dit, "eran atesos per via telefònica" i "als quals cada vegada que els visitava un oncòleg era un oncòleg diferent, trencant aquesta continuïtat assistencial i aquest element de confiança tan important, sobretot en malalties com el càncer, entre metge i pacient".

Davant aquesta situació, en el Decret de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris aprovat aquest dilluns, en un Consell de Govern extraordinari, "a més d'eliminar aquest requisit dissuasori, el que s'ha fet ha estat regular les places de difícil cobertura i, també, posar una categoria nova, que són places de molt difícil cobertura".

"Per a aquestes places de molt difícil cobertura", ha afegit Prohens, "com pot ser Oncologia, a Eivissa, o Anestèsia o, per exemple, totes les especialitats digestives, a Menorca, els professionals tindran dret a cobrar un complement de molt difícil cobertura que triplica l'actual de difícil cobertura, a més de mesures lligades al desenvolupament de la seva carrera professional i a l'accés a la informació i a la investigació".

"Nosaltres el que volem amb tot això és fer atractives aquestes places, a més d'encomençar amb una política d'habitatge radicalment diferent a la que ens hem trobat, també per poder construir habitatge específic per a aquest tipus de professionals", ha argumentat.

En conclusió, Prohens s'ha mostrat "decidida" a "atacar el problema de la falta de metges des de tots els àmbits". "El tema lingüístic en era un però hi ha molts més i aquests tampoc els deixarem a la calaixera", ha sentenciat.

Categoría

Illes Balears