Notícies Balears.

Notícies Balears.

PSIB s'absté en la creació de la comissió d'investigació després de no obtenir el compromís que comparegui Prohens. PSIB s'absté en la creació de la comissió d'investigació després de no obtenir el compromís que compareixi Prohens.

PSIB s'absté en la creació de la comissió d'investigació després de no obtenir el compromís que comparegui Prohens.

PSIB s'absté en la creació de la comissió d'investigació després de no obtenir el compromís que compareixi Prohens.

PALMA, 12 de març.

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts, a instàncies de Vox, crear una comissió d'investigació no permanent que analitzi les possibles irregularitats comeses en la compra de mascaretes a una empresa relacionada amb la trama Koldo i ho ha fet finalment amb l'abstenció del PSIB, després de no obtenir el compromís que comparegui la presidenta del Govern, Marga Prohens, i considerar que la investigació es detindrà en el canvi de govern i no abordarà la tramitació actual de l'expedient de reclamació.

La creació de la comissió ha estat finalment aprovada amb els vots a favor del PP i Vox, l'abstenció del PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca i l'únic vot en contra d'Unides Podem.

Durant el debat, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, s'ha dirigit directament a la portaveu de Vox, Idoia Ribas, per preguntar-li en diverses ocasions si s'acceptarà la compareixença de la presidenta del Govern. "Ja ho veuràs", li ha respost Ribas des del seu escó. "Volíem votar que sí i només podem abstenir-nos", havia dit el socialista.

En la seva primera intervenció, el portaveu del PSIB havia posat com a condició per al vot favorable que s'investigui la tramitació de l'expedient fins a l'actualitat i "sense vetar a ningú".

Negueruela ha criticat que en el relat per justificar la necessitat de la comissió d'investigació, Ribas es detingui en el canvi de govern de juliol de 2023 i ha reivindicat la necessitat de "buscar tots els fets i perseguir la veritat".

El socialista ha insistit d'aquesta manera que l'expedient "està viu" i ha reivindicat que s'està investigant precisament gràcies a la transparència del PSIB. "No participarem en una caça de bruixes ni en un circ. Quin paper vol jugar Vox, del costat de la investigació o del costat de tapar el que va succeir a partir del 6 de juliol de 2023?", s'ha preguntat.

Abans, Ribas ha defensat la necessitat que el Parlament investigui la compra i la posterior reclamació davant l'alarma social generada pels possibles fets delictius que haurien derivat de l'adjudicació de contractes amb diverses administracions, Balears entre elles. S'ha referit igualment a l'"import milionari" del contracte que s'analitza, els agents implicats i la repercussió econòmica derivada.

El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha agraït la "bona idea" de Vox de demanar la comissió i ha insistit que queden moltes preguntes per respondre en referència a l'arrelament balear del cas Koldo, com qui de la trama va contactar amb l'anterior Govern, per què es van trigar tres anys en reclamar o per què no es va informar en el traspàs de poders. "És capaç de mirar-me a la cara i dir que no coneix a Koldo García?", ha preguntat el 'popular' a Negueruela.

Sagreras ha acusat al PSIB de pressionar a MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem perquè retirassin la petició de comissió d'investigació. La portaveu d'UP, Cristina Gómez, ha negat aquest extrem.

Per part de MÉS per Mallorca, el portaveu, Lluís Apesteguia, ha defensat la necessitat de la comissió, malgrat la seva abstenció, perquè donin explicacions tant el PSIB com el PP. L'ecosoberanista ha qualificat com "infundades" les peticions creuades de dimissions en referència a Marga Prohens i Francina Armengol. "Ningú se les pren seriosament", ha afegit.

Apesteguia ha demanat explicacions al PSIB per com "una gentuça com Koldo" arriba a ser mà dreta d'un ministre i al PP per la caducitat de l'expedient i pel fet que Miguel Tellado aparegui al sumari.