Quines mesures prendran els col·legis electorals contra la calor el 23J?

Quines mesures prendran els col·legis electorals contra la calor el 23J?

Altres actuacions contemplan oferir catering amb esmorzar i berenar, alhora que es reforça la cooperació amb el personal sanitari

MADRID, 21 Jul.

Les altes temperatures previstes per a la jornada electoral d'aquest diumenge, 23 de juliol, han portat diverses comunitats autònomes, sobretot del sud, centre i est peninsular -on s'espera que els termòmetres oscil·lin entre els 35º i 40ºC-, a adoptar diferents mesures per combatre la calor com instal·lar aparells portàtils d'aire condicionat o repartir ampolles d'aigua. En canvi, a la zona nord del país i a les Illes Canàries no està previst cap dispositiu especial ja que s'esperen valors més suaus.

A Andalusia, una de les comunitats on s'esperen les temperatures més elevades per a aquest diumenge, grans municipis d'Almeria han acabat aquesta setmana les seves tasques per adaptar i millorar la climatització dels centres. Per exemple, a El Ejido, es muntaran més d'una trentena d'equips de climatització, mentre que a Roquetes de Mar s'han traslladat 48 taules electorals a edificis climatitzats.

A Granada, l'Ajuntament de la capital instal·larà 150 ventiladors en voltant de 80 col·legis electorals i centres de votació de titularitat municipal que no disposen d'aire condicionat, en línia amb l'Ajuntament de Còrdova, que llogarà aparells de refrigeració.

A la província de Màlaga, a Ronda, Antequera o Estepona es repeteixen les mesures amb la instal·lació de màquines d'aire condicionat als col·legis o la reubicació de taules; i a Sevilla, l'Ajuntament instal·larà en 33 dels 125 centres electorals de titularitat municipal aparells d'aire condicionat portàtils i ventiladors. En alguns centres educatius, les urnes es col·locaran en espais amb climatització, com menjadors o biblioteques.

A Huelva, l'ajuntament d'Isla Cristina, per exemple, també ha adquirit ventiladors per a les aules sense aire condicionat i subministrarà aigua als membres de les taules. A l'Ajuntament de Palos de la Frontera, ha llogat equips portàtils d'aire condicionat i cada una de les dotze taules tindrà servei de catering amb esmorzar i berenar, així com aigua i begudes en tot moment.

A Múrcia, l'Ajuntament ha previst 16 canvis d'emplaçament de seus electorals, ja que els edificis on es trobaven no compten amb una adequada climatització davant aquestes temperatures i un d'ells es troba en obres.

En aquesta Regió, a l'Ajuntament de Cartagena s'instal·laran un centenar de ventiladors en 24 col·legis que engloben a 75 taules electorals i s'han adquirit 10.000 ampolles d'aigua, que s'arrefredaran amb gel. A l'Ajuntament d'Alcantarilla s'han distribuït 17 aparells d'aire condicionat portàtil i l'Ajuntament de Lorca ha posat en marxa un dispositiu especial, amb ampolles d'aigua i sistemes de climatització.

A Extremadura, l'Ajuntament de Badajoz prendrà mesures extraordinàries després de realitzar un estudi dels col·legis i la situació de cada una de les 195 taules electorals, per la qual cosa s'ha previst la compra de 105 ventiladors per completar aquells espais sense aire condicionat i es posaran ampolles d'aigua a disposició dels col·legis que no disposin de fonts o en els quals aquestes siguin "insuficients".

Per la seva banda, l'Ajuntament de Mèrida ha aprovat un contracte de lloguer de subministraments per millorar les condicions climàtiques dels col·legis com 40 equips de climatització per als 23 col·legis electorals, que es repartiran entre les 37 sales/aules que componen les diferents taules electorals de la capital extremenya i s'adquiriran 3.600 ampolles d'aigua refrigerada de mig litre.

Les principals ciutats de Castella-la Manxa també han pres diverses mesures per combatre la calor d'aquesta jornada. En el cas d'Albacete, l'Ajuntament subministrarà 150 ventiladors per als 30 col·legis on no hi ha ventilació i repartirà 3.000 ampolles d'aigua de mig litre per als membres de les 221 taules dels col·legis del municipi d'Albacete.

L'Ajuntament de Ciudad Real llogarà 30 equips de climatització per a la seva instal·lació en les diferents seus electorals i en altres col·legis han estat reubicades i a Cuenca es posarà aire condicionat als col·legis electorals on no n'hi ha, mentre que per als que en careixen s'han comprat 60 ventiladors. A més, hi ha un estoc de 500 ampolles d'aigua i s'han coordinat amb la Delegació de Sanitat perquè estiguin alerta per si hi ha algun incident.

Des de l'Ajuntament de Guadalajara s'han compromès a què els col·legis tinguin ventiladors i dispensadors d'aigua fresca per evitar situacions de deshidratació, ja que només en tenen dos de refrigeració d'aire condicionat, i a Toledo els col·legis es reforçaran amb aparells de ventilació (fins a 67) i també es repartirà aigua per combatre les altes temperatures.

Similars mesures adoptarà Aragó, on una vintena de municipis de Huesca i en un institut de Terol han optat per sales de majors ventilació respecte a les que habitualment s'utilitzen com a seu electoral. Així, a la ciutat de Saragossa i a causa de la gran quantitat de població, la Delegació del Govern ha contractat el subministrament d'aigua per a tots els membres de les meses electorals, per la qual cosa lliurarà un litre i mig d'aigua freda al matí a cada membre i la mateixa quantitat a la tarda. En total, s'han adquirit 8.082 litres d'aigua.

A la capital de l'Alt Aragó, l'Ajuntament facilitarà 68 ventiladors, un per a cada taula, i es portaran cambres de refrigeració perquè hi hagi aigua fresca. A la capital de Terol, s'ha opt

Categoría

Illes Balears