Notícies Balears.

Notícies Balears.

Rafa Nadal 2024, el retorn.

Rafa Nadal 2024, el retorn.

MADRID, 1 de gener.

El tennista espanyol Rafa Nadal torna a l'acció amb el nou any després d'una temporada en blanc i sota l'advertència que el 2024 pot ser la seva despedida professional, paraules importants perque es tracta probablement del millor esportista espanyol de la història.

El 2024 que acaba de començar serà un any carregat com sempre del millor esport, de grans cites com els Jocs Olímpics de París a l'estiu, però per a l'aficionat espanyol té una importància especial i singular pel sentiment trobat de que en cada pas que faci Nadal pot estar implícita una despedida.

Un esportista sense parangó a nivell nacional per les seves victòries, per l'èpica, el sacrifici, l'entrega i la dedicació durant més de 20 anys per intentar ser el millor. Un sac d'actuacions per al record, de grans conquestes, de garra davant l'adversitat, de mentalitat guanyadora, forjades a base de dura rutina fins a convertir-se en un dels millors esportistes de la història.

Brisbane és el punt de partida, el retorn del campió de 22 'grands' després de la seva derrota en segona ronda de l'Open d'Austràlia el passat 18 de gener, aquejat ja d'una lesió al múscul del psoas ilíac a la seva cama esquerra. Nadal, de 37 anys i acostumat però també cansat de lluitar amb el dolor, es va trobar amb l'òrdago del seu cos després d'un 2022 titànic.

Des de Melbourne, el de Manacor va anar sumant setmanes, mesos de recuperació, fins a passar per quiròfan i pensar ja en un 2024 que comença precisament a Austràlia. No és la primera vegada que el balear ha de machacar-se al gimnàs i a les pistes d'entrenament per tornar a competir, per culpa dels genolls, de l'esquena, de l'abdomen, de la munyeca o d'una lesió crònica al peu.

El tennista espanyol ha tractat de dosificar el calendari en els últims anys, seleccionar els torneigs i allargar la seva carrera al màxim. No obstant això, el desafiament i el peatge de lesionar-se, començar de zero i no ser capaç de trobar ritme de competició, han anat minvant un cos ferit i un cap cansat malgrat ser privilegiat.

Nadal, pare per primera vegada a l'octubre de 2022, va ser capaç de seguir guanyant, com el Roland Garros d'aquell any amb el peu adormit per injeccions, però el seu dia a dia va deixar de ser gaudir del tennis. Així, el passat 18 de maig, el de Manacor va anunciar un "punt i a part" per donar-se l'oportunitat de despedir-se a les pistes.

Quasi un any després, el rei de la terra torna com a número 672 del món, amb una escala a Brisbane abans de l'Open d'Austràlia. Després d'un any sense competir, sens dubte Nadal pensa anar partit a partit, amb el desig de rebre bones sensacions del seu cos i no tenir cap contratemps: una altra lesió seria fatal. Sense dubte, l'estat físic setmana a setmana marcarà el seu calendari 2024.

Allò que no arriscarà segur el balear és la gira europea sobre terra a la primavera. La terra batuda on va néixer i créixer la seva llegenda espera al de Manacor amb els braços oberts: Montecarlo, Barcelona, Madrid, Roma i París. El diumenge 9 de juny, final de Roland Garros, un somni encara llunyà, la 15a Copa dels Mosqueters, però en aquesta història del retorn tot pot passar amb Rafa Nadal.

En breu començaran a desaparèixer els dubtes o a acumular-se. El campió de 92 tornejos, més de 1.000 victòries, més de 20 anys de professional, s'endinsa en "territori inexplorat". La inactivitat preocupa a l'exnúmero u del món, així com la dificultat que pugui tenir per trobar el ritme que donen les victòries, tenint en compte que no serà cap de sèrie i podrà trobar-se amb rivals importants ja en les primeres rondes.

Nadal sempre ha sabut gaudir de les petites batalles i tornar a competir ja ho dona per bo. Ara, vol gaudir de nou, celebrar amb el puny els punts guanyadors que porten la seva signatura, cridar el 'vamos' i, si tot va bé, tornar a mossegar trofeus en un 2024 que a més és olímpic: París 2024, en 'seva' Philippe Chatrier.