Notícies Balears.

Notícies Balears.

Retiren una cria de cachalot morta a la platja de La Vall de Ciutadella.

Retiren una cria de cachalot morta a la platja de La Vall de Ciutadella.

ALGEMESÍ, 25 Abr.

El Servei de Neteja de Platges de Menorca, depenent del departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell de Menorca, ha retirat una cria de cachalot trobada morta a la platja de La Vall de Ciutadella el passat dilluns.

Com que es tracta d'una espècie protegida i amenaçada, el servei ha contactat prèviament amb els agents de Medi Ambient del Govern i amb els especialistes de la Fundació Palma Aquarium, entitat encarregada de l'anàlisi i seguiment de cetacis i tortugues marines a les Balears.

L'operatiu de retirada es va posar en marxa aquest passat dimecres després de sol·licitar la retirada de l'animal de la platja degut a que es trobava en una zona bategada per les ones, amb risc que l'animal es mogués, i per la dificultat de realitzar l'anàlisi de l'exemplar in situ.

La Fundació Palma Aquarium s'encarregarà ara d'analisar i prendre mostres de l'animal per fer el registre de l'encallament i intentar determinar les causes de la seva mort.

La retirada del cachalot, d'aproximadament cinc metres de longitud i entre una i dues tones de pes, es va dur a terme amb l'ajuda d'una màquina telescòpica. Posteriorment, un camió va transportar l'exemplar a l'àrea de Gestió de Residus de Milà, on aquest dijous està previst que es traslladi el personal de Palma Aquarium per realitzar els anàlisis pertinents. Un cop realitzats, es preveu incinerar el cadàver en els forns incineradors de Milà.

L'exemplar mort va ser trobat el passat dilluns per un grup d'alumnes d'ESO que havien realitzat a la zona una activitat d'educació ambiental del GOB Menorca.

En identificar que es tractava d'un cetaci mort, el grup d'alumnes es va posar en contacte amb el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB, que va activar el protocol d'actuació trucant al 112. Activat el protocol, els diferents organismes responsables han coordinat les diferents tasques necessàries per tractar els restes de l'animal de manera adequada.

El cachalot és una espècie protegida i amenaçada, considerada en estat vulnerable per la normativa estatal, recollida en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, i en Perill d'extinció al Mediterrani segons la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Estudis científics en els quals ha participat l'Associació Tursiops, experts en l'estudi dels cetacis a les Balears, estimen que només queden en el Mediterrani occidental uns 2.000 individus.

Aquesta mateixa associació, a través del projecte Moby Mummy, que rep el suport del departament insular de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, ha aportat evidències que el nord de l'illa és una zona essencial per a la cria d'aquesta espècie.