• dimecres 5 d'octubre del 2022

Salut coordina el trasllat amb avió d'una pacient de Palma a Barcelona per fer-li un trasplantament cardíac

img

PALMA, 8 Set.

La Conselleria de Salut i Consum ha coordinat amb èxit el trasllat, de Palma a Barcelona, ​​d?una pacient amb necessitats d?oxigenació extracorpòria per a un trasplantament cardíac.

Segons ha detallat el Govern aquest dijous en nota de premsa, es tracta d'una dona de 57 anys que ha estat traslladada de l'Hospital Universitari Son Espasos a l'Hospital de Bellvitge, a Barcelona, ​​per sotmetre-la a un trasplantament cardíac.

El trasllat s'ha dut a terme amb un equip mèdic multidisciplinari d'ECMO (sigla anglesa de sistema de ventilació per membrana extracorpòria) format per un intensivista, un perfusionista i un cirurgià vascular de Son Espases, a més d'un infermer i un comandament del SAMU 061.

El dispositiu, que es va activar dimecres a les 10.00 hores, va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU 061 d e les Balears i es va dur a terme a UVI mòbil i avió sanitari del servei d'emergències, amb sortida des de l'aeroport Palma a les 16.00 hores i arribada a l'Hospital de Bellvitge a les 20.00.

L'ECMO és una tècnica complexa que dóna assistència cardíaca i respiratòria --substitueix la funció dels pulmons i del cor en l'oxigenació de la sang-- als pacients que tenen aquests òrgans greument afectats i que no poden funcionar normalment per si mateixos, i amb l'ECMO es pot assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang. en nens) o en venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang, que posteriorment és impulsada per una bomba i passada per un aparell que l'oxigena abans d'introduir-la una altra vegada a l'organisme.