• divendres 30 de setembre del 2022

Salut recomana comprovar que els productes cosmètics estan correctament etiquetats abans de comprar-los

img

L'etiqueta contribueix a garantir la seguretat i la protecció de la salut, ia detectar i controlar possibles efectes adversos

PALMA, 4 set.

La Conselleria de Salut i Consum, a través del Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris, ha recomanat comprovar que els productes cosmètics es troben correctament etiquetats abans de comprar-los, ja que l'etiquetatge contribueix a garantir la seguretat i la protecció de la salut, ia detectar i controlar possibles efectes adversos.

Segons ha informat la Conselleria de Salut i Consum aquest diumenge en nota de premsa, el Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris recomana als consumidors comprovar que els productes cosmètics que desitgen adquirir estan etiquetats correctament per garantir la seguretat i la protecció de la salut, i per detectar i controlar r possibles efectes adversos.

Es considera cosmètic tota substància o barreja destinada a ser posada en contacte amb les parts superficials del cos --pell, pèl, ungles, llavis, etcètera-- o amb les dents i mucoses bucals, amb la finalitat exclusiva o principal de netejar-les, perfumar-les, modificar-ne l'aspecte, protegir-les, mantenir-les en bon estat o corregir les olors corporals.

Alguns dels més habituals són sabons, gels, xampús, locions i laques, cremes, olis, maquillatges i desmaquilladors o productes de protecció solar.

El Servei de Control de Medicaments i Productes Sanitaris recorda que els productes cosmètics estan regulats tant a escala europea com nacional, i per ser comercialitzats deuen així, els requisits destacats són que l'empresa que fabrica el producte a Espanya o que importa el producte ha de presentar una declaració responsable a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) i disposar d'un responsable a la Unió Europea, que ha de figurar a l'etiquetatge. També, que els productes han de notificar-se al Portal de Notificació de Productes Cosmètics (CPNP) de l'Aemps i estar etiquetats adequadament.

Per tant, a l'etiqueta hi ha de constar el nom, la raó social i l'adreça del responsable; el contingut nominal de l'envàs, en pes o en volum; la data de caducitat o el símbol PAO (termini després d'obertura); les precaucions particulars dús; el nombre de lot de fabricació; la funció principal del producte --excepte si es desprèn de la presentació--; i la llista d'ingredients.

Els cosmètics que es presentin a la venda sense envàs previ --que s'envasen al lloc de venda a petició del comprador o s'envasen prèviament per a la venda immediata-- han de disposar etiquetes o prospectes que continguin informació per al consumidor. Aquestes etiquetes s'han d'adherir als envasos dels productes cosmètics o acompanyar-los al moment del lliurament.

Els professionals sanitaris, els professionals que apliquen els cosmètics i els ciutadans tenen l'obligació de notificar qualsevol efecte no desitjat per a conèixer la seva naturalesa i freqüència, i poder prendre les mesures necessàries per protegir la salut i evitar que es torni a produir. La notificació es pot fer a través de la pàgina web de l'Aemps.

D'acord amb l'informe Cosmetovigilància 2021, l'any passat es van registrar a Espanya 64 notificacions relacionades amb 13 tipus de productes. D'aquestes notificacions, 24 van ser greus i 40 de no greus. La simptomatologia més habitual va ser la dermatitis.

La categoria amb més notificacions (amb un total de 24) va ser la de productes de cura personal, que inclou cosmètics destinats a mantenir la pell en bon estat, així com a decolorar els cabells i l'afaitada. La segona categoria amb més notificacions (10) va ser la de la cura dels cabells, i la tercera (8), la de productes solars.

A les Balears, el 2021 només es va notificar un incident, que va estar relacionat amb una pasta dentifrica. L'incident es va comunicar a l'Aemps, que és l'encarregada de fer les investigacions oportunes.

El correcte etiquetatge garanteix la traçabilitat dels productes i facilita la retirada del mercat en cas necessari.

XOX