• dimecres 5 d'octubre del 2022

Sanitat rebutja lliurar al TSJIB els contractes de les vacunes COVID emparant-se en la seva confidencialitat

img

PALMA, 5 Set.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) del Ministeri de Sanitat ha rebutjat lliurar els contractes de les vacunes contra el coronavirus que va requerir el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) dins d'un procediment contenciós impulsat per una associació contra l'ús del 'passaport COVID' a Balears.

En concret , l'associació havia sol·licitat demanar els contractes originals "subscrits pel Govern amb les farmacèutiques Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Jansen i/o la Comissió de la Unió Europea", en què constés "el preu de les dosis, les entregues, possibles indemnitzacions per fallades al fàrmac així com totes les clàusules i estipulacions".

El Tribunal havia considerat pertinent la prova i el 28 de juliol passat va lliurar un ofici en què donava deu dies al Ministeri parell a certificar la documentació sol·licitada a la demanda.

El 3 d'agost, en un escrit al qual ha tingut accés Europa Press, l'Agència del Medicament va contestar informant que aquests contractes estan subjectes a confidencialitat en ser part dels acords d'adquisició anticipada conclosos per la Comissió Europea amb els fabricants de vacunes”.

En detall, l'organisme assenyala que el reglament del comitè rector que assistia la Comissió a les adquisicions” assenyala expressament que els documents presentats a membres del comitè rector hauran de ser tractats com a confidencials".

Com recorda l'Agència a l'escrit, la mateixa Comissió va estipular que els contractes estan protegits per motius de confidencialitat" pel caràcter altament competitiu d'aquest mercat mundial”, per protegir les negociacions “sensibles”, informació comercial, financera i plans de desenvolupament i producció; i ha remarcat que "totes les empreses exigeixen que aquesta informació comercial sensible segueixi sent confidencial".

Per això, "la divulgació dels contractes per part de l'Estat espanyol suposaria una fallida d'aquesta confidencialitat" .

La petició del TSJIB deriva d'un recurs contenciós administratiu presentat per l'associació Liberum contra un acord del Consell de Govern ampliatori de l'abast del certificat digital COVID; en concret contra un acord del 28 de desembre pel qual es va estendre l'ús del certificat a la pràctica d'esports a l'aire lliure per part de menors.

La demanda inicial considerava discriminatori el certificat entenent que vulneraria diversos drets fonamentals, com ara el dret a igualtat davant la llei, a la integritat física ia la intimitat. Argumentava que s'estaria "criminalitzant els no vacunats sense cap evidència científica", segons ha explicat l'entitat.

L'associació va sol·licitar els contractes amb les farmacèutiques per descartar la possible existència de "clàusules espúries" ", és a dir, la possibilitat que s'hagués acordat en aquests contractes el compromís per part de l'Estat d'aprovar un mecanisme per forçar les vacunacions.

Davant la resposta del Govern, l'associació ha registrat un escrit nou en què reitera la seva petició de demanar aquests contractes. L'entitat argumenta que l'ofici en què s'ordena lliurar aquesta documentació és ferma i que l'administració s'ha de sotmetre al control judicial.

L'entitat va presentar el recurs juntament amb la signatura de 549 ciutadans de les Illes i ha impulsat accions similars en altres comunitats autònomes.