Notícies Balears.

Notícies Balears.

Sense acord en la vista per la presumpta trama policial per beneficiar a un empresari de l'Arenal.

Sense acord en la vista per la presumpta trama policial per beneficiar a un empresari de l'Arenal.

PALMA, 18 de gener.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial ha conclòs aquest dijous sense acord entre les parts la vista contra nou policies locals de Palma, un funcionari de l'Ajuntament i un empresari de l'oci nocturn acusats de formar una trama corrupta per beneficiar als locals propietat d'aquest últim a l'Arenal, a canvi de serveis sexuals i tracte preferent als locals.

El fiscal Anticorrupció Juan Carrau demana per a tots ells penes de presó que arriben als 50 anys per diversos delictes de prevaricació administrativa i coheix. La vista pretendia explorar la possibilitat d'un pacte de conformitat entre fiscal i defenses, un escenari ja totalment descartat.

El judici es celebrarà a l'abril, com ja estava previst. La vista ha servit per organitzar les sessions.

Es tracta d'una de les peces en les quals es va dividir la investigació sobre la presumpta corrupció a la Policia Local de Palma.

Els fets inclosos en aquesta peça haurien tingut lloc entre 2007 i 2015. S'investiga si hi va haver preavisos d'inspeccions als locals de l'Arenal de l'empresari Miguel Pascual, si existia ordre de tracte preferent en aquests locals per part del funcionari que tenia competències en matèria de llicències, i si comptaven amb vigilància, per part d'alguns agents, perquè els locals no haguessin de contractar seguretat privada.

L'escrit d'acusació recull, entre altres qüestions, moments en què l'empresari acusat recriminava a agents de la Patrulla Verda que fessin inspeccions sense avisar i fins i tot amonestacions a agents per part de superiors per no obeir ordres precises de tracte de favor. A més, consten inspeccions amb resultat positiu que no s'arriben a tramitar o sancionar.

En definitiva, segons el relat del fiscal, l'empresari obsequiava amb serveis sexuals gratuïts i consumicions als altres acusats a canvi que li avisessin de les inspeccions perquè, d'altra banda, treballadors que no es trobaven en situació regular no estiguessin treballant en aquests moments.

Carrau recull igualment que l'empresari hauria donat ordre als seus subordinats perquè prestaran tracte de favor al funcionari acusat i que gaudís de serveis sexuals i consumicions gratis. Aquest funcionari, amb competències en urbanisme, llicències i activitats, hauria intervingut en expedients relacionats amb locals de l'empresari encausat.

A més, alguns oficials donaven ordre a agents uniformats i motoritzats en el seu repartiment diari de funcions perquè s'apostaren en algun dels locals de l'empresari i evitar així que hagués de contractar seguretat privada. Això suposava desprotecció per a altres locals de la competència. En relació a aquest últim assumpte, diversos agents de la Policia Local de Palma van elevar una queixa als seus superiors.

Per a l'empresari, el fiscal reclama cinc anys de presó per un delicte de coheix actiu continuat i multa de 60.000 euros (20 mesos amb quota de 100 a dia). Per part seva, un dels subinspectors i cap de la unitat nocturna i de la Patrulla Verda s'enfronta a 10 anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa continuada i 4 anys i 6 mesos per coheix passiu i multa de 48.000 euros.

Els altres agents i oficials, així com el funcionari municipal, s'enfronten cadascun a quatre anys i sis mesos de presó i multa de 48.000 euros per coheix passiu continuat.

.