Simonet reafirma el seu compromís per continuar "amb més empenta" amb el Pla de Reestructuració del sector fruits secs.

Simonet reafirma el seu compromís per continuar

PALMA, 8 Set.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha tancat aquest divendres la Jornada Tècnica d'Ametller a Binissalem, en la qual s'ha reafirmat el compromís de la Conselleria per continuar "amb més empenta" amb l'execució del Pla de Reestructuració del sector de les fruites seques.

Segons ha informat la Conselleria en una nota de premsa, la trobada ha estat organitzada pels Productors Mallorquins de Fruites Seques i presidida per Ignacio Deyà.

Així doncs, el pla té com a objectiu "valorar la producció de la fruita seca com a sector agrari estratègic de les Balears i, d'aquesta manera, contribuir a ajudar el relleu generacional en el sector i millorar la renda agrària".

El pla es desenvoluparà durant tot el període de la Política Agrària Comuna (PAC), és a dir, fins al 2027, i compta amb un pressupost total de 28 milions d'euros.

En aquesta línia, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat durant la trobada les sis línies principals de treball, com ara la recuperació de la superfície de cultiu de l'ametlla en almenys el 25 per cent de la superfície perduda, i augmentar el volum de producció tant d'ametlla com de garrofa, "donant suport així al desenvolupament de les infraestructures agràries que permeten el seu desenvolupament".

La segona línia de treball és continuar aplicant el Pla de Contenció de la Xylella fastidiosa, i el compliment de les responsabilitats i obligacions derivades d'aquest, i mantenir activa la Xarxa d'Alerta de Sanitat Vegetal "per poder actuar davant de qualsevol altra amenaça".

Pel que fa al tercer objectiu, es tracta de desenvolupar una estratègia d'investigació i innovació en el sector de la fruita seca per "donar resposta als problemes i reptes als quals s'enfronta", i que articuli els esforços de l'administració agrària, el sector privat, els centres d'investigació i la mateixa investigació desenvolupada pel sector.

D'altra banda, la quarta eina està centrada en augmentar el valor afegit de la producció obtinguda d'ametlla i garrofa, tant en el preu del producte primari, com a través de la transformació i valorització de les produccions a través d'indústria associada innovadora amb una repercussió directa en l'increment de la renda agrària.

A més, el Pla de reestructuració del sector inclou la millora dels sistemes de producció en el sector a partir del reforçament de la transferència tecnològica i de coneixement, la formació i l'assessorament en finca, i de manera especial, reforçant la resiliència i adaptació al canvi climàtic i la seva possible transformació cap a la producció ecològica.

En última instància, reforçar les estructures organitzatives i de comercialització, especialment cooperatives, SATs i OPFHs, vinculades al sector de les fruites seques de les Balears garantint el funcionament transparent de la cadena de valor.

A més, la jornada tècnica ha comptat amb la col·laboració de la IGP Ametlla de Mallorca i Cooperatives Agroalimentàries de les Balears i amb el suport de la Conselleria.

.

Tags

Categoría

Illes Balears