Notícies Balears.

Notícies Balears.

Soberanistes de Mallorca convoquen a mobilitzar-se per la Diada amb el suport de Valtònyc.

Soberanistes de Mallorca convoquen a mobilitzar-se per la Diada amb el suport de Valtònyc.

PALMA, 23 Des.

Les diferents entitats sobiranistes de Mallorca que formen la Plataforma 31D --Assemblea Sobiranista de Mallorca, Blanquerna, MÉS per Mallorca i el STEI--, han cridat a la ciutadania a mobilitzar-se el proper dissabte, dia 30 de desembre, amb motiu de la Diada de Mallorca, que malgrat el canvi de data aprovat pel Consell, reivindiquen que segueixi celebrant-se el 31 de desembre, amb el suport del rapper mallorquí José Miguel Arenas Beltrán, conegut com a Valtònyc.

En una roda de premsa, convocada aquest dissabte a Palma, el president en funcions de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Joan Planas Ferragut, ha informat que la Plataforma 31D "vol cridar i convocar la ciutadania a la manifestació que es celebrarà el proper dissabte, 30 de desembre, amb motiu de la celebració de la Diada nacional, per una Mallorca antifeixista i en català".

Planas ha fet aquesta crida en nom de les entitats sobiranistes convocants de la manifestació del proper 30 de desembre, convençut que aquest "és un moment important perquè la ciutadania es mobilitzi, s'activi", per combatre, "des d'aquest posicionament, tot aquest atac des del govern insular de PP i Vox en contra de la llengua i cultura de Mallorca".

"Més en particular", ha continuat, en contra d'"aquest moviment de segregació de l'alumnat per motius lingüístics i tots els altres de caràcter social, que hi ha molts, per sortir al carrer a defensar els drets fonamentals i el sentiment de país cap a una autodeterminació com a solució a tots aquests problemes".

Per la seva banda, José Miguel Arenas Beltrán, conegut com a Valtònyc, ha recolzat aquesta crida a la mobilització perquè, tot i que, segons ha dit, el proper dia 30 de desembre, ell no podrà acudir a la manifestació, "el seu retorn a Mallorca és fruit de sis anys de lluita i del suport rebut per part de qui van acudir el 2022 a la manifestació convocada amb motiu de la Diada" perquè, precisament, una de les reivindicacions d'aleshores era el retorn del rapper a l'illa.

Valtònyc ha considerat a més que "enguany és un deure social mobilitzar-se per tot el que està passant amb l'extrema dreta al Parlament i als carrers", per com el català i el feminisme "estan sent atacats" i es produeix "racisme institucional".

En aquest sentit, el rapper mallorquí creu "vindran moments de mobilització" i, per tant, ha emplaçat la ciutadania a que "el proper dia 30 de desembre" acudeixi a la que, en la seva opinió, "hauria de ser la primera mostra que la societat mallorquina està mobilitzada i organitzada contra el feixisme".

Així mateix, Valtònyc s'ha referit al canvi de data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre aprovada pel Consell, amb els vots a favor de PP i Vox i en contra de PSIB, MÉS i El PI, qualificant aquesta de "atac". Si bé, ha dit que "les institucions són només una peça més de la societat i que", per tant, "si aquesta així ho vol, pot seguir celebrant-ho" el 31 de desembre.

"És una pena i una vergonya que les institucions no estiguin per servir al poble sinó per atacar-lo", ha afegit, confiant que "aquesta gent --de PP i Vox-- surtin aviat del poder i tot torni, entre cometes, a la normalitat".

.