Notícies Balears.

Notícies Balears.

Standard & Poor's destaca la situació econòmica, la reducció de deute i l'objectiu d'equilibri pressupostari de les Balears.

Standard & Poor's destaca la situació econòmica, la reducció de deute i l'objectiu d'equilibri pressupostari de les Balears.

PALMA, 11 de maig.

L'agència de qualificació nord-americana Standard & Poor's ha destacat la situació econòmica, la reducció del deute i l'objectiu d'equilibri pressupostari de les Balears.

En una nota de premsa, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació ha informat que l'agència de qualificació nord-americana Standard & Poor's va anunciar aquest divendres que manté la qualificació de crèdit de les Balears del passat novembre, situada en el nivell 'A-', amb una perspectiva estable, la qual cosa permet una major facilitat per accedir als mercats per emetre deute.

Standard & Poor's ha valorat positivament la bona situació econòmica de les Illes, la reducció del deute, l'objectiu de la Comunitat Autònoma d'un exercici amb equilibri pressupostari, l'impacte moderat de la falta d'actualització dels ingressos del Sistema de Finançament Autonòmic (SFA) --per la pròrroga dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2023--, i també el grau de transparència i la informació proporcionada.

Cal recordar, entre d'altres aspectes, que el 2023 l'economia de les Balears va créixer un 3,7%, una xifra superior a la del conjunt d'Espanya (2,5%) i molt per sobre de la Unió Europea (0,4%). A més, la previsió elaborada per la Direcció General d'Economia i Estadística és d'un increment del 2,3%, continuant per sobre de la mitjana estatal (1,9%). D'altra banda, la Comunitat Autònoma va tancar el 2023 amb una ràtio de deute sobre el PIB del 22,3% --la xifra més baixa de l'última dècada--, amb una reducció de 300 milions d'euros en termes absoluts. A més, des de 2020 la ràtio de deute sobre el PIB ha passat del 34,8% a aquest 22,3%.

En un segon escaló, l'agència de rating ha fet una valoració moderada de la reducció --que ja es preveia en l'anterior informe-- de la liquiditat per l'execució constant dels fons europeus, i també de l'efecte que ha tingut el retard de certes decisions des de l'Estat.