Notícies Balears.

Notícies Balears.

Standard & Poor's millora la classificació de crèdit de Balears al nivell 'A-', amb una perspectiva estable.

Standard & Poor's millora la classificació de crèdit de Balears al nivell 'A-', amb una perspectiva estable.

Les Illes no havien aconseguit aquesta qualificació des de l'any 2011 i facilita l'accés als mercats per emetre deute.

L'agència de qualificació de risc destaca que la reforma fiscal del Govern no alterarà la trajectòria de creixement dels ingressos.

PALMA, 11 Nov. - Standard & Poor's ha elevat la qualificació de crèdit de Balears al nivell 'A-', qualificació que no aconseguia des de l'any 2011, amb una perspectiva estable.

En una nota de premsa, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació ha informat que l'agència de qualificació nord-americana Standard & Poor's (S&P) ha anunciat aquest divendres que ha incrementat la qualificació de crèdit de Balears, passant del nivell 'BBB+' a 'A-', amb una perspectiva estable. Des de l'any 2011, la Comunitat Autònoma no aconseguia aquesta qualificació, el que permet una major facilitat d'accedir als mercats per emetre deute.

L'organisme destaca que, tot i que el deute de Balears segueix sent elevat, espera que s'acceleri la seva reducció gràcies a l'expansió dels ingressos i a l'endeutament moderat.

Cal recordar que, segons l'escenari previst pel Govern balear en el seu Projecte de llei de pressupostos autonòmics, el deute autonòmic es reduirà en 32 milions d'euros el 2024 (8.750,61 milions en total), i el ràtio sobre el PIB baixarà del 24,9% al 24%.

D'altra banda, S&P estima increments notables en els ingressos de Balears durant els pròxims dos anys, degut en gran part a la recuperació de l'economia després de la pandèmia, encara que assenyala una necessària moderació del creixement de la despesa.

El Govern ha posat en marxa una reforma fiscal, que va començar amb l'eliminació i reducció de l'Impost de Successions i Donacions, i de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials, i que amb l'aprovació dels pressupostos generals autonòmics s'ampliarà a l'IRPF, especialment centrada en les rendes mitjanes i baixes.

En aquest sentit, l'agència de qualificació subratlla en el seu informe que, malgrat la disminució d'ingressos a través d'aquests tributs, no s'alterarà la trajectòria de creixement d'ingressos.

A més, S&P valora que la liquiditat de Balears és adequada, amb la previsió del Govern d'incrementar de manera considerable l'execució dels fons provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

I, de la mateixa manera, estima que els recursos de la Comunitat Autònoma continuïn creixent en els pròxims anys, gràcies a unes bases impositives més sòlides degut a la recuperació econòmica, especialment pel que fa als impostos clau inclosos en el sistema de finançament autonòmic: l'IRPF, l'IVA i els impostos especials.