Sumar MÉS proposa incloure cada any 2.000 habitatges al parc públic de lloguer social a les Balears.

Sumar MÉS proposa incloure cada any 2.000 habitatges al parc públic de lloguer social a les Balears.

PALMA, 4 Jul.

La coalició Sumar MÉS ha promès, en cas de guanyar les eleccions generals del 23 de juliol, la incorporació de 2.000 habitatges anuals al parc públic de lloguer social, per "aturar la barra lliure dels especuladors".

Aquesta ha estat una de les propostes en matèria d'habitatge que han exposat aquest dimarts, en una roda de premsa, el cap de llista de la formació al Congrés, Vicenç Vidal, i la número quatre de la llista, Viviana de Sans.

Vidal ha indicat que poder accedir a un habitatge digne s'ha convertit en "el principal problema de la gent de Balears" i, com a polítics, "tenen la responsabilitat de revertir aquesta situació".

Per tant, per posar fre a l'encariment "exponencial" del preu de l'habitatge, el candidat de Sumar MÉS al Congrés ha explicat que "destinaran al lloguer social 2.000 habitatges anuals a Balears, per arribar a les 20.000 en una dècada".

Aquesta mesura preveu que es compri habitatges buits a través de fons estatals, així com la transmissió dels pisos de la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) a la Comunitat Autònoma perquè "els gravin".

Igualment, la coalició pretén potenciar que l'Estat cedeixi terrenys de la seva propietat sense ús per a realitzar nous habitatges destinats al lloguer social, així com la inversió directa en la construcció de nous pisos en terrenys que siguin de la seva propietat.

En aquest sentit, ha recalcat que, de les més de 600.000 vivendes que hi ha a les Balears, un 16 per cent d'elles estan buides.
"És vergonyós que 105.434 cases estiguin buides per l'afany especulador d'uns pocs, mentre hi ha gent que no pot permetre's un lloc digne on viure perquè ha de dedicar més de la meitat del seu sou, així que si es vol viure millor, cal remeiar-ho", ha apuntat Vidal.

De Sans, per la seva banda, ha incidit que, des del seu punt de vista, les principals causes de l'encariment dels preus de l'habitatge són "les societats d'inversió immobiliària --com les Socimis--, la compra per part de no residents o el lloguer turístic. "No es pot permetre que l'habitatge sigui un bé per especular amb ella, s'ha de garantir que sigui un dret", ha subratllat de Sans.

En aquesta línia, la candidata de Sumar MÉS ha assegurat que una de les seves mesures, en cas de governar, serà "gravar amb impostos tant les figures de les Socimis com els moviments de capital transnacional", amb l'objectiu de "aturar la barra lliure dels especuladors".

Vidal també ha destacat que el límit als preus del lloguer estan "en perill amb els nous governs de dretes", malgrat que des de la seva formació "sempre s'ha defensat que no n'hi ha prou amb limitar-los, sinó que cal baixar-los" i per això ha anunciat una modificació de la Llei d'Habitatge, perquè "no s'hagi de dedicar més d'un 30% de la renda a pagar el lloguer".

.

Tags

Categoría

Illes Balears