Notícies Balears.

Notícies Balears.

Testimonis del cas sobre suborns a policies a Playa de Palma denuncien irregularitats a les seves declaracions.

Testimonis del cas sobre suborns a policies a Playa de Palma denuncien irregularitats a les seves declaracions.

PALMA, 15 d'abril

Diversos testimonis del presumpte cas de suborns a policies locals per part d'un empresari de la Platja de Palma han afirmat aquest dilluns, en el judici a l'Audiència Provincial, que les seves declaracions al Jutjat van ser "guiades", "coaccionades" o que se'ls atribuïren paraules que no van dir.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial continua aquesta setmana amb el judici del conegut com a cas Platja de Palma, una de les peces en les quals es va dividir la investigació sobre la presumpta corrupció a la Policia Local de Palma. El fiscal Anticorrupció Juan Carrau demana per a tots els processats penes de presó que arriben als 50 anys per diversos delictes de prevaricació administrativa i suborn.

Al banc d'acusats seuen nou policies locals, un funcionari de l'Ajuntament i un empresari de l'oci nocturn, Miguel Pascual, acusats de formar una trama per beneficiar als locals propietat d'aquest últim a l'Arenal, suposadament a canvi de serveis sexuals i tracte preferent.

Aquest dilluns han comparegut un total de vuit testimonis, tots ells policies locals. Diversos d'ells han declarat que els arribaven "rumors" sobre que companys rebien serveis o consumicions gratuïtes en determinats establiments.

Llavors, el fiscal els ha interrogat sobre les declaracions que van prestar durant la investigació -- alguns en qualitat d'imputats --, on la seva versió era molt més incriminatoria. "Ja vaig declarar en el cas Cursach que la meva declaració estava totalment condicionada. Jo no ho vaig declarar, va ser un monòleg, el fiscal parlava", ha dit un, assegurant que el fiscal el va amenaçar amb que tenia "línia directa amb la regidora" -- donant a entendre que podria acabar suspès de feina i sou si el imputaven --.

"Hi havia paraules que no van ser dites per mi i estaven en aquesta declaració", ha afirmat un altre agent relacionant-se amb unes testimonials sobre l'existència de directrius per beneficiar els negocis de Miguel Pascual. "Això jo no ho vaig dir, no sé qui ho ha pogut apuntar", ha indicat, respecte a declaracions prèvies sobre preavisos d'inspeccions. Aquest mateix agent ha afegit que l'exfiscal Miguel Àngel Subirán "coaccionava i amenacava".

"En aquell temps de terror tu prestaves declaració guiada pel que et deia el fiscal Subirán", ha dit un altre, excusant-se en que "l'únic que li preocupava era acabar la declaració" per evitar entrar a la presó. En el cas Cursach aquest funcionari ja va advertir "que el 90 per cent del que havia declarat allà no era cert".

Dels vuit testimonis d'aquest dilluns, només un ha afirmat haver testimoniat de forma directa que en el local de Pascual convidaven a menjar als policies; tot i que ell intentava pagar les seves consumicions els cambrers no li acceptaven els diners. Un dels empleats li va confessar que tenien ordres de no cobrar als policies. Després d'això va deixar d'anar-hi perquè se sentia incòmode i no volia veure’s "compromès".

L'agent ha matitzat que quan va treballar a Calvià també estava bastant normalitzat que els locals donessin ampolles d'aigua als policies, o fins i tot oferissin copes, però considera que acceptar aquest tipus d'ofertes malmesa la imatge del cos.

En aquest sentit, ha explicat un altre episodi en el qual res més aturar-se amb el cotxe amb un company davant d'un dels locals de Platja de Palma, un cambrer va sortir corrent a portar-los "tres gotets de tub" al vidre del conductor: "I jo més o menys li dic, 'ets de guasa', i en aquest moment tothom de la cua mirant cap al vehicle policial".

D'altra banda, diversos dels agents que han comparegut aquest dilluns van subscriure un informe sobre la manca de mitjans de seguretat propis al Bierkönig, i a raó d'aquest escrit "immediatament després" el local va contractar personal.

L'acusació relaciona això amb els punts fixos --els anomenats "plantons"-- que feia el GAP davant del local. "Durant una temporada vam estar una hora i pic, durant diversos dies seguits, i ens crida l'atenció. Perquè, clar, la resta de la platja de Palma quedava sense atendre i el volum de treball a l'estiu és força elevat", ha explicat un policia.

Un altre ha insistit en que com el local no comptava amb seguretat pròpia "s'utilitzava a la policia com a seguretat privada". Tots han coincidit en que l'encarregat de l'establiment tenia línia directa amb el GAP i trucava al telèfon corporatiu per donar avisos.