Tots els grups parlamentaris, excepte Vox, signen amb Unicef "Pacte per la Infància".

Tots els grups parlamentaris, excepte Vox, signen amb Unicef

PALMA, 19 de desembre.

Tots els grups parlamentaris excepte Vox han signat aquest dimarts amb Unicef el 'Pacte per la Infància', al Parlament, en un acte amb l'assistència de la presidenta del Govern, Marga Prohens.

L'acte ha començat al voltant de les 08.30 hores, amb unes paraules del vicepresident primer del Parlament, Mauricio Rovira, qui ha explicat que el fet que la majoria de grups polítics de la Cambra signin el 'Pacte per la Infància' és una mostra més del seu "compromís amb Unicef" per "donar suport i fomentar la col·laboració i coordinació de polítiques d'infància per part de l'administració autonòmica i les administracions locals".

"Unes polítiques d'infància", ha afegit, "organitzades al voltant d'eixos transversals, com els recursos necessaris, la participació infantil, les dades sobre la infància i la necessària coordinació" a més de en relació a "temàtiques com la pobresa, l'equitat, l'educació, la salut, la participació i la violència contra la infància i la seva protecció". "Tot", ha incidit, "per al compliment de la convenció dels drets dels infants de Balears".

Doncs, el document "parla dels eixos transversals i planteja les àrees temàtiques així com els compromisos que signen representants dels partits polítics amb Unicef i el seguiment periòdic que es fa del compliment dels compromisos". La signatura d'aquest 'Pacte per la Infància' "suposa per tant", ha conclòs, "la continuïtat de l'òrgan de seguiment del pacte amb la infància i un blindatge efectiu de tots els drets d'aquesta".

Per la seva banda, la presidenta d'Unicef comitè Balears, Mercedes del Pozo, ha intervingut en l'acte, considerant que aquest dimarts és "un dia important per celebrar el compromís valent dels partits que s'han sumat per treballar i garantir el desenvolupament de tots els drets reconeguts als infants i joves de Balears".

Cal recordar que el pacte de la infància va ser signat per primera vegada el 2013, ratificat el 2015 i subscriu de nou el 2019 per una gran majoria de partits amb representació parlamentària.

"Aquest pacte ha servit com a eina per fixar objectius i establir necessitats", ha apuntat al respecte Del Pozo, assenyalant que "el context actual permet continuar amb noves prioritats, enfocades a la lluita contra la pobresa, la garantia de l'equitat, l'educació, la salut i el benestar emocional, la promoció de la participació infantil i adolescent, la lluita per l'eliminació de la violència contra la infància i l'efectivitat de la protecció".

"Per a la consecució d'aquests objectius ambiciosos és fonamental l'establiment d'una fulla de ruta que marqui les línies estratègiques de la comissió de seguiment d'aquest pacte i, així, entre tots, analitzar, millorar i treballar sota un clima de consens i de cooperació, en l'objectiu comú de garantir els drets de la infància des dels diferents àmbits competencials", ha afegit.

Finalment, la presidenta d'Unicef Comitè Balears ha recordat que aquesta eina, present a les 17 CCAA, "s'assenta sota les premisses de la garantia de recursos, coordinació, visibilitat de dades d'infància i la promoció de la participació infantil". "Davant un gran repte com el que es troba la societat actual, aquest i altres mecanismes poden ser eines clau per aconseguir-ho".

A continuació, s'ha procedit a la signatura del 'Pacte per la Infància' per part dels diferents grups parlamentaris -PP, PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Unides Podem i Sa Unió per Formentera-, i per part d'Unicef.

Finalment, la presidenta del Govern, Marga Prohens ha tancat l'acte, afirmant sentir "satisfacció" i una "gran responsabilitat" per haver signat aquest dimarts, novament, deu anys després que es fes per primera vegada, el 'Pacte per la Infància', un pacte promogut per Unicef "en la seva imprescindible tasca en defensa dels drets de la infància, a les Balears i a tot el món" i que subscriuen els partits de les illes "aparcant les seves diferències, en un compromís ferm amb els nens d'aquesta terra, que són el futur però també inevitablement el col·lectiu més vulnerable i indefens".

Per aquest motiu, segons la presidenta Prohens, "entre tots, cal garantir la protecció dels seus drets i llibertats, les seves oportunitats, per al seu ple desenvolupament i creixement fins a la vida adulta, perquè els nostres fills i filles són el més preuat que hi ha, el que més podem estimar".

"No només com a polítics, sinó com a mares, ens costa concebre i ens fa mal que molts nens criïn sense l'afecte ni la protecció d'un llar o una família, sense les seves necessitats més essencials cobertes o que hagin de passar per situacions per les quals mai no hauria de passar un menor, com situacions de violència o d'explotació", ha afegit la dirigent autonòmica, apuntant que "aquestes coses passen lluny però també, sovint, massa a prop".

"Per tant", ha precisat, "com a gestors i representants del que és públic són qüestions que ens interpel·len a tots, i aquí no hi pot haver excuses per no respondre tots per garantir el seu benestar".

En aquest sentit, ha afirmat que el Govern assumeix aquesta responsabilitat dins del seu marc competencial, amb mesures com les impulsades en aquests primers sis mesos de legislatura.

Concretament, en detall, Prohens s'ha referit a l'ampliació de tota la gratuïtat de tota l'etapa educativa de zero a tres anys; l'augment de recursos i places d'atenció primerenca o de promoció de l'autonomia personal, la constitució de la taula per l'educació inclusiva i especial, la posada en marxa d'una direcció general de salut mental, que treballa en atenció a la població infantojuvenil com un dels seus principals eixos, ajudes a la família, amb noves deduccions per naixement o conciliació o el fet de garantir les beques menjador a totes les famílies que compleixen requisits.

"Mesures totes elles", ha conclòs la presidenta Marga Prohens, "destinades a garantir l'atenció més bàsica dels menors" de Balears i en les quals, ha apuntat, el Govern pensa "seguir treballant amb la mà estesa tant a la resta d'institucions com, també, de grups polítics".

.

Tags

Categoría

Illes Balears