• dilluns 26 de setembre del 2022

Troben a sa Dragonera 19 espècies de papallones mai vistes i registrades al parc

img

PALMA, 24 Ago.

Un grup format per experts i voluntaris científics interessats en el coneixement de papallones nocturnes han trobat 19 espècies mai vistes i registrades al Parc Natural de sa Dragonera.

Durant les tasques de mostreig d'aquest grup d'insectes es van identificar un total de 55 espècies i es va augmentar fins a 178 la llista de papallones conegudes a sa Dragonera.

Segons ha assenyalat el Consell de Mallorca en una nota de premsa, el grup, que va treballar al parc el cap de setmana del 5 al 7 d'agost, va posar trampes de llum tipus 'Skinner compact' , un model més lleuger i fàcil de transportar. Entre les més de 50 espècies que es van citar, hi havia l'endemisme mallorquí 'Coscinia cribraria subsp mariarosae'.

L'any passat un grup d'experts va fer un seguiment dels pol·linitzadors al parc i el 2021 en va fer un d'específic de papallones (diürnes i nocturnes).

Amb aquesta nova visita, l'agost del 2022, el coneixement sobre les papallones de sa Dragonera continua augmentant. Les papallones nocturnes són molt més abundants que les diürnes. A les Balears es coneixen aproximadament un miler d'espècies diferents, davant una trentena de diürnes, i, tot i així, han explicat, queda molt per conèixer, ja que s'han fet esforços puntuals al temps i al territori.

< La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que la troballa d'espècies noves a més de ser una notícia “excel·lent” reforça en la necessitat de potenciar els estudis científics a l'illa.

"Sabem que el parc és un paradís de la biodiversitat i que s'han de seguir fent estudis que contribueixin a augmentar el nostre coneixement científic i, alhora, ens ajudin a conservar i recuperar hàbitats", ha indicat.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, ha explicat que aquests estudis evidencien que les papallones nocturnes són un grup encara força desconegut, tant a sa Dragonera com a la resta de Bal eares, igual que passa amb altres insectes i invertebrats en general.

Segons ha explicat, cada vegada que es mostren, apareixen espècies noves per al catàleg del parc. L'objectiu d'aquests seguiments és que tinguin una continuïtat en el temps.

Férriz ha assenyalat que, en aquest sentit, s'espera programar futurs mostrejos amb la col·laboració dels experts i de l'equip de voluntaris científics.

p>

Per tal de poder estudiar les papallones, es van instal·lar trampes en caure el sol i es van recollir una vegada va sortir. Es van examinar i registrar totes les espècies presents i la seva abundància, i posteriorment es van alliberar de nou al seu medi.

Només es van guardar els exemplars desconeguts, que requereixen una anàlisi més profunda per a la seva determinació. Aquesta part és la més costosa, ja que moltes vegades implica consultar experts nacionals o internacionals.

Segons han afegit, es tracta d'un grup important, amb funcions clau per al bon funcionament dels ecosistemes. Així, són insectes pol·linitzadors i, alhora, suposen un recurs alimentari essencial per a grups com els ratpenats i diverses aus, així com per a altres insectes que els depreden o parasiten.

També són bons indicadors de l'estat de les comunitats vegetals, de les quals depenen directament, atès que la majoria de les larves de papallona s'alimenten de plantes i, de vegades, d'una manera molt específica.

XOX