Notícies Balears.

Notícies Balears.

Troben al cementiri de Sant Francesc tres cossos que podrien ser víctimes del centre penitenciari de Formentera.

Troben al cementiri de Sant Francesc tres cossos que podrien ser víctimes del centre penitenciari de Formentera.

FORMENTERA, 29 Nov.

La Conselleria de Presidència i Administracions Públiques del Govern balear ha confirmat aquest dimecres que durant els treballs executats en aquestes últimes setmanes al cementiri de Sant Francesc, a Formentera, s'han trobat tres esquelets complets i tot fa pensar que corresponen a víctimes del penal.

Segons han puntualitzat a Europa Press, fins que no s'emportin aquests restes al laboratori, no es pot assegurar al 100 per 100 que els cossos pertanyin a les víctimes que estan buscant.

El Quàrt Pla de Fosses i Memòria Democràtica de les Illes Balears (2023-2024) contemplava aquesta segona intervenció a Formentera amb l'objectiu de buscar altres víctimes del penal.

A Balears, fins ara s'han pogut recuperar els restes de més de 310 persones assassinades durant la Guerra Civil i la repressió franquista, de les quals unes 50 han estat retornades a les seves famílies. A Formentera, el passat mes de juny es va confirmar la identitat d'una segona víctima del campament militar franquista de la Savina.

També conegut com La Colònia o El Campament de la Savina, el penal de Formentera va ser un centre penitenciari franquista obert entre abril i maig de 1940 i dependent de la Presó Provincial de Palma.

Estava destinat a persones ja sentenciades per tribunals militars i s'estima que, en els seus dos anys de vida, va arribar a acollir fins a 2.000 reclusos procedents de totes les províncies d'Espanya. Els presos interns i sentenciats a penes inferiors a 12 anys de presó eren autoritzats a sortir del penal per fer treballs i tasques. Als condemnats a sentències superiors, se'ls reservava, noobstant això, la reclusió o el treball a l'interior del propi campament.

Tots ells compartien unes condicions de vida deplorables, caracteritzades pel sobreocupament, la insalubritat, les malalties i la fam. Aquestes condicions van provocar la mort d'almenys 58 persones recluses, una xifra documentada per l'estudi de la colònia penitenciària efectuat per l'historiador Antoni Ferrer Abárzuza a petició del Govern.

Segons els testimonis i documents recollits per aquest estudi, els morts eren enterrats al cementiri nou de Sant Francesc que va començar a construir-se el 1938 i va ser inaugurat el 1940, poc abans que es produís la primera defunció documentada al penal, l'abril de 1941.

El penal va tancar a finals de 1942, probablement i segons els estudis, arran de la por del règim franquista que l'opinió pública internacional conegués la situació d'horror que es vivia a Formentera. Els presos van ser llavors traslladats a altres presons.