Notícies Balears.

Notícies Balears.

Un Jutjat de Palma obre diligències per la denúncia del PSIB contra Ureña pel cas Koldo. Un Jutjat de Palma inicia diligències per la denúncia del PSIB contra Ureña pel cas Koldo.

Un Jutjat de Palma obre diligències per la denúncia del PSIB contra Ureña pel cas Koldo.

Un Jutjat de Palma inicia diligències per la denúncia del PSIB contra Ureña pel cas Koldo.

PALMA, 2 de maig.

Un Jutjat de Palma ha acordat incoar diligències prèvies per la denúncia del PSIB contra l'actual director del Servei de Salut de les Illes Balears (IbSalut), Javier Ureña, per la renúncia a la reclamació a l'empresa del cas Koldo.

En un auto al qual ha tingut accés Europa Press, el magistrat Antonio Garcías incoa diligències prèvies per la denúncia que va presentar el partit socialista per possibles delictes de prevaricació administrativa, malversació de caudals públics i tràfic d'influències.

La denúncia es dirigeix també contra l'empresa Solucions de Gestió i Suport Empresarial SL i el seu administrador, Íñigo Rotaeche, investigat per l'Audiència Nacional en el cas Koldo. El jutge trasllada les diligències a la Fiscalia perquè es pronuncii, com havia avançat el 'Diario de Mallorca'.

El PSIB acusa Ureña de construir, amb el coneixement de la presidenta del Govern, Marga Prohens, i la resta de l'Executiu autonòmic, un expedient per amagar la caducitat de la reclamació a l'empresa per la qualitat de les mascaretes.

La denúncia del PSIB atribueix a Ureña haver permès deliberadament la caducitat de l'expedient "en clar benefici de l'empresa i els seus partícips", instigant un nou expedient de nul·litat "com a cortina de fum".

L'escrit del PSIB recull les escoltes als investigats del cas Koldo, on el suposat cervell de la trama, Carlos Cueto, informava a Rotaeche que les Balears "no seguiren amb la reclamació de les mascaretes". Les investigacions de l'AN apunten a suposades maniobres de Koldo per a això.

La caducitat de l'expedient s'ha convertit en el principal cavall de batalla entre PP i PSIB a les Illes. La resolució notificant la reclamació a l'empresa dóna un termini de tres mesos i és a això al que s'aferran els investigats a les seves converses quan parlen que la Comunitat no continuarà amb la reclamació.

L'actual equip de l'IbSalut, d'altra banda, assegura que segons la normativa el termini seria de vuit mesos i que per tant seguia en termini, atribuint a un "error" material la referència als tres mesos. En qualsevol cas, l'administració no va arribar a contestar a les al·legacions presentades per l'empresa al novembre.

El cas va transcendir al febrer amb la detenció de l'ex assessor de José Luis Ábalos, i al març l'IbSalut va desistir d'aquella reclamació per considerar-la inviable degut a un document de l'anterior equip on s'avaluava la qualitat del carregament. Al mateix temps va iniciar un nou expedient per declarar nul el contracte des del seu origen i reclamar el total de l'import, 3,7 milions d'euros. L'empresa ha presentat al·legacions, segons han confirmat fonts de l'Ibsalut.