Notícies Balears.

Notícies Balears.

Un responsable d'informàtica confirma que era possible suplantar correus a la Policia en l'època del cas Examens. Un responsable d'informàtica confirma que era possible suplantar correus a la Policia en l'època del cas Examens.

Un responsable d'informàtica confirma que era possible suplantar correus a la Policia en l'època del cas Examens. 

Un responsable d'informàtica confirma que era possible suplantar correus a la Policia en l'època del cas Examens.

PALMA, 27 de febrer.

Un responsable d'informàtica de l'Ajuntament de Palma ha corroborat aquest dimarts, davant del Tribunal que jutja el cas Examens, que el sistema de la Policia Local el 2012 permetia enviar correus electrònics fent constar com a remitent qualsevol adreça a voluntat.

El treballador era el responsable de l'àrea d'usuaris de l'Institut Municipal d'Innovació (IMI) i va prestar declaració davant la jutgessa d'instrucció. En el judici ha tornat a comparèixer com a testimoni proposat per la defensa de l'exdirector de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo, que sosté que la seva adreça va poder ser suplantada per un tercer per enviar les preguntes filtrades del concurs d'ascens a oficial.

Aquest responsable ha exposat que en aquella època la Policia Local "era autònoma informàticament" respecte a la resta de les entitats municipals. Segons ha explicat, "era fàcil" suplantar qualsevol adreça simplement fent constar un altre remitent. "A l'hora d'enviar un correu, on posa 'de:', en lloc de Pepe, poso Juan", ha exemplificat.

El treballador ha aclaregat que mitjançant l'anàlisi de capçaleres seria possible comprovar des de quina estació de treball s'havia enviat un missatge, però aquest estudi no es va poder fer perquè el proveïdor de serveis no va poder facilitar còpies dels correus originals, ja que s'havien eliminat amb el pas del temps.

En aquest cas, l'enviament de les preguntes del concurs es va fer des d'un correu gmail, l'adreça personal de Calvo. El responsable d'informàtica ha indicat que, si algú enviés un correu fent constar falsament una adreça externa, una comprovació de l'adreça autèntica de gmail constataria que aquest missatge no apareix com enviat.

Aquesta vulnerabilitat informàtica es va corregir més tard amb un canvi en els sistemes, tot i que el departament no va tenir constància de cap incident.

En la mateixa línia, un subinspector amb tasques de gestió sobre el departament d'informàtica ha explicat que els tècnics li van informar d'aquesta vulnerabilitat, tot i que en aquell moment no la va relacionar amb les oposicions.

El funcionari ha subratllat que els experts li van fer una demostració simulant un enviament d'un correu "de la NASA" i li va semblar "un truc de màgia". "Els vaig dir que havien de fer les proves pertinents i corregir-ho", ha assenyalat.

Finalment, en la sessió d'aquest dimarts també ha comparèixer un agent de la Policia Local que ha assegurat que la relació entre un dels suposats beneficiaris de la filtració, Tomàs Mas, i l'interí que va destapar el suposat amaño, Daniel Montesinos, "era molt dolenta", fins al punt que quan estaven a presó "van arribar a les mans".

Aquest agent també ha assegurat que en els ordinadors del quarter, un cop iniciada la sessió amb les claus professionals, "un podia anar a berenar i l'ordinador es quedava obert", sense bloquejar-se automàticament al cap d'un temps.

Aquest policia va anar a la Fiscalia voluntàriament per aportar informació, "perquè en aquell moment creia en la Fiscalia". El propi fiscal Anticorrupció Juan Carrau li va prendre declaració i al judici han quedat paleses les seves diferències a compte d'aquella compareixença.

L'agent ha assegurat que va ser per "facilitar-los la feina" i prestar la seva "ajuda", però el fiscal ha llançat que la seva compareixença "sembla per exculpar al sr. Calvo i parlar malament de Montesinos". "Quina pista va facilitar?", li ha preguntat Carrau. "La que vostè no va posar allà [a la declaració], que mirassin les càmeres, i vostè no va voler posar-ho", li ha contestat el policia.

En aquest cas, en l'origen de la macrocausa Cursach, a la banqueta s'asseuen l'exdirector general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo; l'intendent cap de la Policia Local de Palma, Antonio Vera; el comissari cap de la Comissaria Operativa i de Seguretat, Rafael Estarellas, i altres tres funcionaris de la Policia Local, dos d'ells com a suposats receptors de la filtració de preguntes de l'examen (Tomàs Mas i Santiago Adrover).

S'investiga si els comandaments policials es van concertar per afavorir aquests dos aspirants avançant-los set de les preguntes d'una de les proves, que van elaborar els dos comandaments policials com a membres del Tribunal.

Les set preguntes es van enviar des del correu de l'aleshores director general a un policia interí, Daniel Montesinos, suposadament perquè aquest les enviés a dos aspirants. No obstant això, Montesinos va portar el correu electrònic a un notari i l'acta va acabar en mans de la Guàrdia Civil.

A més, la Fiscalia creu que Vera va transmetre la totalitat de les preguntes a un parent llunyà que també es presentava al concurs. Paral·lelament, també s'investiga un agent que va arxivar una sèrie de denúncies contra el policia que tenia l'acta notarial. El fiscal creu que ho va fer en conivència amb Vera perquè l'agent denunciat havia divulgat l'existència de l'escriptura pública incriminatoria.

La Fiscalia demana condemnes d'un any i mig de presó i inhabilitació d'fins a 12 anys per a l'exercici de càrrecs públics, per delictes de revelació de secrets, prevaricació i omissió del deure de perseguir delictes.