• dilluns 3 d'octubre del 2022

Un total de 16.800 alumnes comencen aquest divendres el curs escolar d'FP a Balears

img

PALMA, 22 Set.

Un total de 16.800 alumnes matriculats a FP presencial comencen aquest divendres el seu curs escolar a Balears, segons ha informat aquest dijous a la Conselleria d'Educació i Formació Professional.

En una nota de premsa, la Conselleria ha indicat que el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, acompanyat del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístiques Superiors, Antoni Baos, del cap del Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals, Víctor Arjona, i del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha presentat les principals novetats del curs 2022-2023 quant a la FP.< /p>

Per al curs 2022-2023 s'ha realitzat un important increment de l'oferta, ja que s'implanten 25 cicles més que el curs anterior, dos nous cursos d'especialització i s'ha completat ferta amb 11 mòduls a distància, que permeten oferir aproximadament unes 800 places més de nova creació respecte a les que hi havia el curs passat.

Aquest increment és possible gràcies al Programa de Cooperació Territorial Extraordinari impulsat des del Ministeri de Educació i Formació Professional. A través d'aquest Programa, les Balears poden invertir un total de 18.780.835 euros per crear noves places d'FP, implantar el Pla pilot de reforç en llengües estrangeres, acreditar competències professionals i impulsar la formació del professorat, l'emprenedoria i la conversió d'aules en espais de tecnologia aplicada. Aquesta iniciativa s'ha integrat dins del Pla Integral de Formació Professional impulsat pel Govern.

A més, també creix de manera destacada el nombre de docents, ja que aquest any s'incorporen a les aules de FP 118 professors més . La formació professional ha experimentat un important increment de demanda al llarg dels darrers anys (un 65% en els darrer quatre cursos).

La Conselleria ha indicat que encara no ha acabat el període de matriculació de la FP, tant per als alumnes dels cicles que es fan a distància, com per a aquells que no han aconseguit cap plaça a la primera fase del procés i també per a aquells que presentin sol·licituds fora de termini a partir del 28 de setembre, sol·licitant cita prèvia . La xifra de matriculació és pràcticament igual a la del curs passat.

Des del curs 2021-2022 els centres educatius es coordinen per generalitzar una oferta formativa per a l'ocupació integrada als centres, de manera que la formació ocupacional també s'imparteix als centres educatius i amb personal docent propi.

En aquest sentit, Educació ha recordat que aquest any s'oferiran 96 certificats de professionalitat i 81 especialitats competències digitals amb la previsió d'arribar a 2.801 alumnes. Per fer-ho possible, els centres educatius obriran a la tarda.

Aquest any es dóna continuïtat al Pla pilot de reforç en llengües estrangeres als cicles formatius de grau mitjà que es va implantar el curs 2021-202 i s'amplia a tots els centres sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments de FP de Balears.

Aquest Pla pilot de reforç en llengües estrangeres s'aplicarà a dos mòduls del primer curs del cicle ia dos mòduls del segon curs del cicle, els quals s'impartiran en una llengua estrangera (anglès, francès o alemany).

El curs 2022-2023, el Pla pilot de reforç en llengües estrangeres es continua implantant als 20 grups que van començar el curs passat i es preveu l'ampliació a 21 grups més (13 a Mallorca, 4 a Menorca, 3 a Eivissa i 1 a Formentera).

En total, el nou curs disposarà d'una oferta de 490 grups de primer curs : 94 de grau bàsic, 234 de grau mitjà, 153 de grau superior i 9 cursos d'especialitat ció en totes les modalitats i règims. En concret, el nou curs incorpora 25 cicles nous i 2 cursos d'especialització nous.

Dels 25 cicles nous, 12 són de grau superior (CFGS), 8 són de grau mitjà (CFGM) i 5 són de grau bàsic (CFGB). D'aquests 25, n'hi ha cinc que són en règim intensiu (nova denominació de l'FP dual).

Aquest curs s'ofereixen cinc cursos d'especialització a set centres, dos dels quals són de nova implantació: el de Desenvolupament de videojocs i realitat virtual, a l'IES Manacor i al CIFP Pau Casesnoves (Inca), i el de Manteniment de vehicles híbrids i elèctrics, al CIFP Juníper Serra (Palma).

Es mantenen els que es van implantar el curs 2021-2022: el de Forn i brioixeria artesanals, a l'IES Josep Sureda i Blanes (Palma); el de Ciberseguretat en entorns de les tecnologies de la informació, a l'IES Sa Colomina (Eivissa) i al CIFP Francesc de Borja Moll (Palma), i el d'Intel·ligència artificial i big data, curs que s'oferirà al CIFP Pau Casesnoves (Inca) i com a novetat aquest curs 2022-2023 també a l'Institut d'Ensenyaments a Distància de les Illes Balears (Iedib).

A més de l'oferta presencial, el curs 2022-2023 s'impartiran 11 mòduls en modalitat virtual de tres cicles formatius de grau mitjà. Del cicle d'Emergències sanitàries se n'oferiran els mòduls de Teleemergències, Formació i orientació laboral i Empresa i iniciativa emprenedora. Del cicle d'atenció a persones en situació de dependència els mòduls que s'oferiran seran els de destreses socials, formació i orientació laboral i empresa i iniciativa emprenedora. Del cicle de Farmàcia i parafarmàcia s'oferiran els mòduls d'Empresa i iniciativa emprenedora, Formació i orientació laboral, Promoció de la salut, Primers auxilis i Anatomofisiologia.

Com a novetat també cal afegir que aquest any s'ofereix en modalitat virtual el curs d'especialització en Intel·ligència artificial i big data, i el grau superior de Projectes d'edificació. Cal destacar que, del total dels cicles formatius, només alguns s'imparteixen en la modalitat d'FP intensiva (abans coneguda com a FP dual). Concretament, aquest curs escolar s'imparteixen 16 cicles diferents, dels quals 8 són de grau mitjà i 8 de grau superior.

Aquest any, Balears serà la primera comunitat que posarà en marxa ajudes específiques per a les empreses que facin formació professional en la modalitat dual intensiva.

El curs 2022-2023 ja hi ha en funcionament 19 aules d'emprenedoria i es preveu la creació de 12 aules més, que sumaran un total 31 aules a disposició de lalumnat de FP. Aquestes aules faciliten els instruments necessaris per a la constitució de microempreses per tal de promoure l'autoocupació com a alternativa al treball per compte d'altri.

A més, aquest curs disposarà d'un total de 15 aules de tecnologia aplicada al sector productiu (ATECA), ja que se n'incorporen 6 de noves, que s'afegeixen a les 9 creades durant els dos cursos passats. Aquests espais imiten entorns de treball, incorporant recursos propis de cada sector productiu mitjançant simuladors i altres elements tecnològics.