Un total de 84 torres de Mallorca s'encenen, aquest dissabte, pels drets humans.

Un total de 84 torres de Mallorca s'encenen, aquest dissabte, pels drets humans.

El Consell organitza una nova edició de l'Encés, que arriba també a altres ciutats d'Espanya i del Mediterrani.

PALMA, 13 de gener.

Un total de 84 torres i 'talaiots' de Mallorca s'han encès, aquest dissabte, pels drets humans, en una nova edició de l'Encés organitzat pel Consell de Mallorca.

En una nota de premsa, el Consell ha informat que un total de 84 torres i 'talaiots' de Mallorca s'han encès, aquest dissabte, pels drets humans. La institució insular ha organitzat una nova edició de l'Encés, que també ha arribat a altres ciutats d'Espanya i del Mediterrani, com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, Marroc, el Líban i Tunísia.

Aquesta vuitena edició s'ha celebrat, aquest dissabte, 13 de gener, en dos moments: a les 13.00 i a les 18.30 hores. Han participat 84 punts de Mallorca, el que suposa un six per cent més de participació que l'any passat.

La vicepresidenta del Consell i consellera insular de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte central de l'Encés, que s'ha celebrat al Castell de Bellver de Palma, concretament a la torre de l'Homenatge.

Roca ha assegurat que la institució insular continuarà organitzant aquesta iniciativa per conscienciar i sensibilitzar la població sobre la dramàtica situació que es viu al Mediterrani: "milers de persones es veuen obligades, cada any, a deixar la seva terra per aconseguir noves oportunitats i moren pel camí".

A més, la vicepresidenta ha destacat que, aquesta iniciativa, pretén, també, "reivindicar i fer valer les torres, atalaiotes, 'talaiots' i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present en el conjunt dels territoris del Mediterrani".

L'Encés ha convertit els cels de 84 punts de Mallorca en llum, de manera simultània, recreant la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de vigilància, les quals eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que, amb aquesta acció, es convertien en fars d'acollida. Abans de començar l'acte, s'ha llegit un manifest, que enguany l'ha elaborat l'escriptor català Josep Vallverdú Aixalà.

La iniciativa va sorgir a Mallorca el 2016 com una iniciativa d'un grup de docents de l'Institut d'Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que va ser utilitzat des del segle XVII.

Durant els últims anys, la iniciativa ha crescut i s'ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera i altres territoris com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Andalusia i països del nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. Aquest creixement ha estat possible gràcies a la participació de diferents sectors de la ciutadania, ajuntaments, empreses privades, organitzacions de la societat civil i el món acadèmic.

.

Tags

Categoría

Illes Balears