Notícies Balears.

Notícies Balears.

Unes 200 persones demanen al Govern "solucions reals" per opositors afectats pel concurs de trasllats docents. Unes 200 persones exigeixen al Govern "solucions reals" per opositors afectats pel concurs de trasllats docents.

Unes 200 persones demanen al Govern

PALMA, 23 Març.

Unes 200 persones han exigit aquest dissabte a la Conselleria d'Educació i Universitats del Govern balear, en una concentració, convocada pel col·lectiu de Funcionaris Docents Units, a la Plaça Major de Palma, "solucions reals" per als opositors que s'han vist afectats pel concurs de trasllats docents.

Segons ha explicat Miquel Obrador Cuéllar, membre del col·lectiu Funcionaris Docents Units, la manifestació ha estat convocada per denunciar que "entre el 90 i el 100 per cent de funcionaris i opositors docents que han aprovat de cada especialitat hauran de desplaçar-se a una illa diferent a aquella on resideixen" a causa de "les normes creades per al concurs general de trasllats".

"El problema", segons ha assenyalat, "és que s'ha fet coincidir dos processos, un d'estabilització i un altre d'oposició estàndard, amb una baremació que ha estat absolutament desigual per funcionaris i opositors", als quals se'ls està fent impossible optar a certes places tot i que aquestes existeixin".

"En cap cas", ha volgut deixar clar Obrador Cuéllar, "és una crítica cap a les persones estabilitzades". "Les nostres queixes són cap a la Conselleria d'Educació i Universitats i cap als sindicats per la forma en què es va acordar en Taula Sectorial dur a terme aquest procés d'estabilització", ha afegit.

Així, segons ha apuntat, això ha provocat "drames familiars" per a aquells docents "amb parella, fills, família" a Mallorca que "malgrat l'esforç que han hagut de fer per aprovar una oposició ara hauran de desplaçar-se a altres illes, sobretot a Eivissa i Formentera, amb el cost econòmic i emocional que suposa".

En aquest sentit, aquest membre del col·lectiu Funcionaris Docents Units ha reconegut que quan es va presentar a les oposicions "sabia que aquestes eren a nivell de totes les illes" però, ha afegit, "quan es trasllada al 100 per cent dels funcionaris i opositors és perquè en realitat no era així" i, a més, ha afegit, "no sabia que es partiria amb desigualtat respecte als qui van participar en el procés d'estabilització a l'hora d'optar a les places" perquè "cada actualització del procés es feia amb molta retard i sense marge de maniobra".

D'aquesta manera, s'ha queixat que a funcionaris i opositors com ell ara "els tocarà anar-se tres anys a una altra illa, dos en el cas dels qui han fet les pràctiques d'oposició a Mallorca" i, tot, "sense garantia que, una vegada passat aquest temps, puguin tornar".

"Senteix que ens han enganyat i utilitzat", ha dit, en relació a que per les oposicions d'aquest any sembla ser que sí s'estan oferint places a Mallorca.

"Per aquest motiu, ens manifestem, perquè considerem que ens estan emprant per omplir Eivissa de gent, que cobreixi places de difícil cobertura, encara que aquesta no vulgui estar allà", ha assenyalat, considerant que "aquesta no és la solució".

Davant d'aquest escenari, i després de mesos de lluita, perquè aquesta va començar al juliol de l'any passat 2023, quan van sortir les primeres destinacions de pràctiques d'oposició, Obrador Cuéllar ha exigit "solucions reals". Aquest mes de març han sortit les primeres destinacions provisionals i a l'abril s'esperen les definitives.

"Volem quedar-nos a casa", "Oposició aprovada, plaça enverinada" i "polítics callats, sindicats estabilitzats", han estat alguns dels lemes i consignes que s'han escoltat amb més força durant la concentració d'aquest dissabte a Palma.

Una concentració, aquesta, en la qual s'han fet públics casos com el de Mateu Tovar, de 45 anys, qui es planteja "demana una excedència" de la plaça d'educació física a primària obtinguda, a l'illa d'Eivissa, i buscar una altra feina a Mallorca, després d'haver aprovat les oposicions del passat mes de juny de 2023, "després de tres anys opositant", perquè "no es pot" afrontar "tenint dona, filla petita i hipoteca", ja que suposaria "una despesa mensual d'entre 500 euros, només en vols, i 1.000, per viure".

També, el cas de Víctor Montmany, de l'especialitat de Física i Química a secundària, qui ha considerat "terrible veure com el seu esforç porta com a recompensa les restes de les restes de les places" perquè "a Conselleria ja els va bé que s'ocupin places de difícil cobertura" i "a més, la plantilla sindical també estarà molt contenta perquè ells van posar aquestes normes i part de lliures sindicals s'estabilitza". A més, ha cregut "molt preocupant" que per 2024 sí surtin places d'especialitat a Mallorca perquè "si aquestes es cobreixen, quan se'n demani tornar a l'illa no serà possible".

Finalment, Maria Bauçà, de l'especialitat de català, amb quatre fills, ha dit sentir "impotència i ràbia" tot i que "aquesta és una sensació que, per desgràcia, cabria esperar perquè durant molts anys es veu que ningú està lluitant" per funcionaris i opositors aprovats. "Els sindicats que haurien hagut de fer-ho, no ho han fet, i, per tant, és un desenllaç que s'intuïa que passaria", ha afegit, mostrant-se "molt decebuda" amb aquests.