Urgència en abordar els problemes d'habitatge dels majors: "Hi ha gent que no baixa al carrer des de fa anys".

Urgència en abordar els problemes d'habitatge dels majors:

Més de 1.000 persones esperen a les Balears la valoració de la dependència, en alguns casos amb mig any de retard

PALMA, 10 de gener.

La secretària general de la Federació de Pensionistes i Jubilats del sindicat CCOO a les Balears, Rafaela García, ha fet aquest dimecres una crida a les administracions perquè actuïn urgentment sobre les problemàtiques que en matèria d'habitatge pateixen les persones grans, especialment als barris més pobres.

"Que recorrin els barris. Hi ha persones grans que viuen en pisos al cinquè i sisè pis sense ascensor i fa anys que no baixen al carrer", ha alertat en la presentació de l'Observatori Social de les Persones Majors.

En la mateixa línia, García s'ha referit, per exemple, als antics pisos amb banyeres i que, per les dificultats econòmiques, no es poden substituir per dutxes. Això, ha advertit, té efectes també en la higiene personal. "Passen molt temps sense banyar-se", ha insistit.

El document fa un recorregut per les polítiques públiques de protecció social i, com a novetat, presenta una radiografia de les condicions de vida de les persones grans a través d'indicadors referits a la salut mental, les noves tecnologies (TIC), el maltractament o la solitud no desitjada.

Rafaela García ha qualificat com a "desastrosa" la situació de l'habitatge en la població de persones majors i ha alertat també de la impossibilitat, per les baixes pensions, de recórrer a persones cuidadores quan els fills no poden fer-se càrrec. La responsable dels pensionistes del sindicat CCOO també ha reclamat que els bancs posin personal jove a disposició de les persones grans perquè els ajudin en els seus tràmits.

En la presentació de l'Observatori, el secretari general de la Federació Estatal de Pensionistes i Jubilats de CCOO, Juan Sepúlveda, ha alertat que més de 1.000 persones estan avui a les Balears esperant la valoració de la dependència i en alguns casos amb demores de més de sis mesos.

En termes generals, ha instat a millorar la detecció de les situacions de solitud no desitjada, per exemple, des de l'Atenció Primària; i ha advertit dels riscos que les persones grans tenen de patir problemes de salut mental a mesura que envelliment per la solitud o la pèrdua de les seves xarxes de suport o amics.

El document presta especial atenció a les situacions de maltractament que pateixen les persones grans, atenent igualment al maltractament per part del seu entorn com l'institucional. "No pot tornar a repetir-se el que va passar amb la Covid, quan es van abandonar a milers de persones grans a la seva sort", ha indicat, afegint que deixar a les persones més de sis mesos esperant la valoració per la dependència "és maltractament institucional".

Sepúlveda ha subratllat, a més, que les dones grans són més susceptibles de patir aquestes problemàtiques, entre d'altres qüestions, per la seva major esperança de vida.

En matèria de dependència, el representant sindical ha assegurat que és necessari arribar, com a mínim, a una inversió en el sistema del 1,5% del PIB --actualment està en el 0,77%-- per poder comptar amb un sistema "en condicions", assegurant a més que es podrien generar a tota Espanya fins a 600.000 llocs de treball.

També ha traslladat la urgència de millorar les inversions en el Sistema Nacional de Salut i passar de l'actual 6,7% al 7,5% del PIB. No obstant això, ha lamentat que aquesta manca d'inversió "és un tema polític". Segons ha argumentat, "hi ha forces polítiques a qui els interessa que el sistema sanitari sigui privat".

A les Balears, segons les dades recollides en l'Observatori Social de les Persones Majors, amb una població de majors de 65 anys del 16,3%, 2024,282 persones reben algun tipus de pensió amb un import mitjà de poc més de 1.100 euros.

Per la seva banda, amb dades de 2020, l'esperança de vida saludable a partir dels 65 a l'arxipèlag és de 19 anys en homes i 19,4 en dones.

El secretari general de CCOO a les Balears, José Luís García, ha assenyalat que es tracta d'un informe molt complet i ha reivindicat la revalorització de les pensions gràcies als últims acords i que incideix directament en la millora de la qualitat de vida dels majors.

En matèria de dependència, en canvi, ha lamentat que "encara que la música sona bé, la lletra no sona tan bé" i ha reclamat un increment de les inversions en aquesta matèria.

Tags

Categoría

Illes Balears