Vera assegura que el Govern treballa per posar en marxa la gratuïtat de les matrícules universitàries.

Vera assegura que el Govern treballa per posar en marxa la gratuïtat de les matrícules universitàries.

Vera: "Esperem anar cobrint de manera gradual totes les places als centres educatius"

El Govern assegura que continuarà treballant per incorporar més places a la gratuïtat 0-3

PALMA, 19 de setembre

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha assegurat que el Govern està "treballant per posar en marxa la gratuïtat de les matrícules universitàries".

Així ho ha indicat el conseller en la sessió de control al Govern aquest dimarts en el ple del Parlament després de ser preguntat per la diputada socialista Ares Fernández del PSIB per si el Govern mantindrà aquesta gratuïtat durant el curs 2023-2024.

Fernández ha argumentat que el Govern "diu que li sobren milions per baixar impostos però no és capaç de comprometre's al 100 per cent" amb aquesta qüestió.

En aquest sentit, Vera ha assenyalat que la Conselleria no té "la cobertura legal per fer-ho" i ha criticat que el Govern anterior no "va preveure en el pressupost una partida per tornar les matrícules" i tampoc "va preveure els mecanismes jurídics perquè la gratuïtat fos efectiva".

A més, ha assegurat que l'Executiu anterior "va decidir aplicar aquesta mesura a l'octubre del 2022, mesos abans de les eleccions, i que això seria un fet puntual". "Ara que no governen demanen gratuïtat", ha criticat.

Per això, Vera ha assegurat que des de la Conselleria estan treballant per crear el marc normatiu "necessari per complir amb el compromís adquirit a les eleccions" per a la gratuïtat de les matrícules tenint en compte dues premisses. La primera, la renda per unitat familiar, i la segona, l'excel·lència acadèmica.

De la seva banda, la diputada de MÉS per Mallorca Maria Ramon ha preguntat al conseller quines mesures adoptarà la seva Conselleria per cobrir les places de difícil cobertura i les que no s'han cobert als centres educatius.

Sobre això, Vera ha respost que la Conselleria "espera anar cobrint de manera gradual totes les places als centres" i aplicar solucions "a la problemàtica, sobretot a les Pitiüses".

En aquesta línia, Ramon ha plantejat declarar Balears com a zona tensionada com preveu la Llei d'Habitatge, modificar els complements retributius dels docents, així com destinar els 25,8 milions d'euros de l'expedient de tanteig i retracte d'habitatge que no s'ha fet en la construcció de lloguer social per al personal desplaçat a altres illes.

En la seva resposta, Vera ha mostrat la seva "preocupació" per aquest tema i ha assegurat que "l'objectiu és trobar solucions". Així, ha assenyalat que estan analitzant la situació per veure quines són les places de difícil cobertura.

A més, el conseller ha qüestionat per què MÉS per Mallorca "no va demanar això als seus camarades de coalició" a la legislatura anterior i per què "no van sortir públicament a reclamar això". "Estem acostumats a fer els deures que els altres no han fet", ha sentenciat Vera.

D'altra banda, preguntada per la diputada del PSIB Amanda Fernández sobre la gratuïtat de l'etapa 0-3 i sobre "com i quan compliran el seu compromís amb les famílies", Vera ha assenyalat que el Govern "continuarà treballant per incorporar més places a la gratuïtat".

De la mateixa manera, el conseller ha argumentat que el Govern del PP en dos mesos ha garantit 11.188 places gratuïtes en 197 centres i amb un finançament de 38 milions d'euros. Així, ha assegurat que l'Executiu autonòmic actual "ha posat a l'abast de les famílies un 157 per cent més de places i ha augmentat el pressupost en més del 200 per cent" en relació amb els vuit anys del Govern anterior.

Tags

Categoría

Illes Balears