Vera promet ampliar la gratuïtat del transport escolar, la llibertat de triar llengua i centre, i un pla multilingüe. Vera promet ampliar la gratuïtat del transport escolar, la llibertat de triar llengua i centre, i un pla multilingüe.

Vera promet ampliar la gratuïtat del transport escolar, la llibertat de triar llengua i centre, i un pla multilingüe.

Vera promet ampliar la gratuïtat del transport escolar, la llibertat de triar llengua i centre, i un pla multilingüe.

Aposta per millorar serveis de col·lectius vulnerables, una nova residència universitària i augmentar cicles de FP

PALMA, 14 Set.

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha anunciat que ampliarà la gratuïtat del transport escolar en tots els centres públics i privats concertats, apostarà per la lliure elecció de llengua i centre i posarà en marxa un pla multilingüe.

Així ho ha explicat aquest dijous el conseller, que ha comparèixer per primera vegada davant la Comissió de Cultura, Educació i Esports per donar compte de les principals línies que marcaran aquesta legislatura i també per explicar els canvis que s'han produït a la Conselleria.

A l'inici de la intervenció, Vera ha posat en valor la figura de tot el personal docent, "sense excepció". Així, ha mostrat la seva gratitud a tota la comunitat educativa alhora que ha destacat "la solidesa de l'estructura educativa a la comunitat". Per aquesta raó, ha continuat, un dels reptes de l'actual Conselleria és "seguir avançant cap l'excel·lència".

Entre les mesures que ha assenyalat el conseller, ha apostat per millorar els serveis dels col·lectius més vulnerables, crear una nova residència universitària i incrementar els cicles de Formació Professional (FP).

Així mateix, ha destacat que el diàleg i la col·laboració amb tots els sectors educatius "serà la base de les decisions que es prendran des de la Conselleria".

RESIDÈNCIA UNIVERSITÀRIA, LLIURE ELECCIÓ DE CENTRE i LLENGUA I EDUCACIÓ INCLUSIVA

Segons ha explicat Vera, les línies estratègiques estaran fonamentades "en el diàleg amb tot el sector educatiu". Així doncs, ha destacat les principals accions d'aquesta legislatura que versen sobre la gratuïtat 0-3, educació inclusiva, lliure elecció de centre i llengua, FP, infraestructures, climatització, transport escolar i la nova residència universitària, entre d’altres.

En primer lloc ha fet referència a la gratuïtat de l'educació de l'etapa de 0 a 3 anys en la qual "actualment ja es treballa per signar els convenis amb els centres per a la seva gratuïtat" i ha afegit que la mesura afecta a més de 11.200 places actualment. "Es vol estendre la gratuïtat i arribar al màxim de centres possibles", ha explicat.

D'altra banda, ha assenyalat la seva voluntat de "millorar i dotar de serveis els col·lectius més vulnerables, garantir que siguin les famílies les que triïn quin tipus d'educació volen per als seus fills amb discapacitat --entre educació inclusiva o especial--, promoure la Taula d'Educació Inclusiva i Especial".

També ha assegurat que s'incrementaran els docents, educadors, intèrprets de llengua de signes, terapeutes ocupacionals, entre d’altres, així com els centres d'educació especial i les aules Ueeco en els centres ordinaris.

De la mateixa manera, ha anunciat que posaran en marxa el Pla d'Intervenció de Salut Mental conjuntament amb la Direcció General de Salut Mental, que depèn de la Conselleria de Salut.

Sobre la lliure elecció de centre, Vera ha explicat que eliminaran la zonificació escolar actual pel curs 2024-2025 escolar i convertiran cada municipi en zona única d'escolarització.

Un altra de les línies estratègiques és la Formació Professional (FP) que des de la Conselleria buscaran "convertir-la en una eina estratègica i igualar la percepció a la resta d'opcions formatives". També oferiran nous cicles formatius atractius, apostaran pel format de formació professional dual i intensiva.

Pel que fa a la llengua, ha explicat que apostaran per la lliure elecció de llengua en les primeres ensenyances, d'acord amb el que estableix la legislació i el marc normatiu actual. L'objectiu, ha dit, és "conseguir un model d'equitat i equilibri entre les dues llengües oficials".

També posaran en marxa un pla multilingüe en el qual els alumnes "a part de conèixer les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma, coneguin i dominin l'anglès i una altra llengua estrangera".

Quant al transport escolar, Vera ha assenyalat que ampliaran la gratuïtat en tots els centres públics i privats concertats, ampliaran la gratuïtat a la Formació Professional, al Batxillerat i a les ensenyances postobligatòries, i milloraran el transport escolar de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

Pel que fa a la línia d'infraestructures, els objectius són atendre les intervencions urgents que no van rebre atenció per part de l'anterior equip de la Conselleria d'Educació i preveure una "elevada" inversió en infraestructures.

Sobre la climatització, ha explicat que des de la Conselleria han posat en marxa un pla pilot que permeti fer un diagnòstic de la situació actual dels centres per, posteriorment, actuar.

Vera també ha dit que obriran noves unitats de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (Ibisec) a Menorca --amb dos professionals-- i a Eivissa --amb quatre professionals--.

Vera ha assegurat que es continuarà amb les visites als centres de Menorca, Eivissa i Formentera, visitaran els centres de Mallorca, amb l'objectiu de "tenir una imatge real de les necessitats dels centres per poder-les atendre per ordre d'urgència".

Pel que fa al personal, Vera ha esmentat que a partir de setembre es pagarà la carrera professional als docents. Ara, ha continuat, buscaran equiparar les condicions sociolaborals del personal docent dels centres concertats amb les del personal docent dels centres públics. A més, crearàn un pla per a la protecció dels docents i un protocol d'actuació davant agressions, així com digitalitzar les aules i oferir assistència tècnica.

Així mateix, Vera ha dit que té la intenció de reduir les ràtios i que s'intentarà reduir la mitjana de primària i de secundària.

En relació amb l'allotjament per a docents, el conseller ha assenyalat que la línia estratègica és analitzar la situació real i buscar "solucions sòlides" per als problemes d'habitatge dels docents, agreujats a Eivissa i Formentera. "Hem

Tags

Categoría

Illes Balears