Notícies Balears.

Notícies Balears.

Vidal aprofitarà la reforma constitucional per demanar que Formentera tingui senador propi.

Vidal aprofitarà la reforma constitucional per demanar que Formentera tingui senador propi.

Vidal (Més) planteja canviar l'article 69.3 i separar la circumscripció que ara comparteixen Eivissa i Formentera

MADRID, 12 de gener.

El diputat de Més per Mallorca dins del grup Sumar, Vicenç Vidal, ha avançat que, aprofitant la reforma de l'article 49 de la Constitució pactada per PSOE i PP, presentarà una esmena per incloure a la Carta Magna un senador propi per a l'illa de Formentera.

D'aquesta manera, la seva intenció és modificar l'article 69.3 del text constitucional que al.ludeix a la representació de les províncies insulars en la Cambra Alta i que, en el cas de Balears, fixa un senador per a l'agrupació Eivissa-Formentera. És a dir, que ambdues illes comparteixen el seu representant.

La modificació que planteja Vidal consisteix a suprimir aquest guió i substituir-ho per la conjunció 'i', per convertir a l'illa de Formentera en una circumscripció pròpia amb un senador específic.

En les passades eleccions generals del 23J PSOE i Sumar van anar en coalició a la Cambra Alta per la circumscripció d'Eivissa i Formentera sent elegit Juanjo Ferrer, qui s'integrà al grup parlamentari Esquerra Confederal.

Vidal, com a persona que pateix una discapacitat visual, ha valurat positivament l'acord per suprimir el terme disminuït de l'article 49 de la Carta Magna, però ha cridat a "aprofitar aquesta finestra d'oportunitat" que obre el tràmit de reforma, ja admesa a tràmit, per incloure aquesta demanda històrica de la ciutadania balear, i en concret de l'illa de Formentera.

"Cal fer possible que Formentera pugui tenir el senador que li correspon i que ara no té", ha enfatitzat el diputat en assenyalar que la setmana que ve presentarà la seva esmena en el Congrés. I és que està convençut que és el "moment idoni" després que PSOE i PP s'hagin posat per fi d'acord en la modificació parcial de la Constitució.

El diputat ha reivindicat que la reivindicació per aconseguir que Formentera tingui un senador propi genera "consens total" al Consell insular i al Parlament balear, per la qual cosa confien que PP i PSOE no permetin que segueixi més temps la "discriminació històrica que pateixen els formenterencs, ja que són l'única illa sense representació directa al Senat. "Si l'El Hierro o La Gomera tenen veu pròpia a la cambra alta, és de justícia que Formentera també la tingui", ha tallat Vidal.

No és l'únic canvi al text constitucional que es planteja a les files de Sumar, atès que aquesta setmana Compromís ja va avançar que impulsarà una esmena per recuperar el Dret Civil Valencià. No obstant això, la portaveu adjunta del grup plurinacional i diputada de la formació valenciana, Águeda Micó, va acusar a PP i al PSOE d'impedir que prosperi la seva iniciativa.

Micó va explicar que existeix un acord de les Corts Valencianes de l'any 2020, recolzat per PP i PSOE, en el qual es demanava aprofitar la reforma constitucional per restablir el Dret Valencià, anul·lat el 2007 per una sentència del Tribunal Constitucional.

En la seva reunió del passat 22 de desembre, Sánchez i Feijóo van quedar en què la reforma de les formacions pactades fa mesos s'aprovarà tal qual sense acceptar cap esmena alienes ni modificacions que no comptin amb el suport dels dos grans partits.

La Mesa del Congrés va admetre a tràmit el dimarts passat la reforma de l'article 49 de la Constitució, pactada per PP i PSOE, i amb això s'inicia el procés per aprovar-la per la via ràpida aquest mateix mes.

En la reunió de finals de desembre entre el President del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest últim va manifestar el compromís del PSOE que la reforma de la Carta Magna es faria sense que els seus socis de Sumar donessin suport a la realització d'un referèndum constitucional per ratificar-la, ja que es podria organitzar amb la signatura de 35 diputats i la posició dels de Yolanda Díaz seria determinant si algú ho proposés.

Fonts de Sumar han indicat que no contemplen demanar la sol·licitud d'aquest referèndum i que, de fet, aquest assumpte ni tan sols s'ha debatut en el si del grup plurinacional.

La reforma constitucional per suprimir el terme disminuït va ser impulsada pel Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) el 2018 i, juntament amb el suport de l'aleshores vicepresidenta del Govern, la socialista Carmen Calvo, va arribar al Congrés amb un acord unànime per substituir l'article per un nou text "més acord als nous temps".

Actualment, l'article 49 de la Constitució està redactat d'aquesta manera: "Els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, a qui prestaran l'atenció especialitzada que requereixin i els ampararan especialment per al gaudi dels drets que aquest Títol atorga a tots els ciutadans".