Notícies Balears.

Notícies Balears.

Vidal espera aprovar al final de setembre el nou decret d'habitatge.

Vidal espera aprovar al final de setembre el nou decret d'habitatge.

La Conselleria crearà un observatori de l'habitatge per tenir un registre autonòmic amb dades pròpies

PALMA, 19 Set.

La consellera d'Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal, ha assenyalat que el decret llei en matèria d'habitatge està portant "més feina" del que esperaven ja que han volgut "consensuar molt amb els sectors" i perquè "l'estan treballant a nivell tècnic perquè les mesures siguin aplicables a nivell real", tot i que espera aprovar-ho a finals d'aquest mes de setembre.

Així s'ha expressat la consellera aquest dimarts al ple del Parlament, en el marc de la interpel·lació sobre la política general del Govern en matèria d'habitatge de Més per Menorca.

En detall, a l'inici de la seva intervenció la consellera ha coincidit en que "la problemàtica de l'habitatge és el major repte, ja que és el que de forma més definitiva condiciona la vida de les persones".

Sobre la qüestió de Metrovacesa, Vidal ha explicat que "no és correcte perquè s'adquiria per 1.100 euros per metre quadrat més del preu màxim taxat, també perquè els informes tècnic i de valoració econòmica eren negatius, així com perquè faltava una memòria jurídica obligatòria. Igualment, ha assenyalat que l'operació "no era oportuna perquè anava en contra dels criteris aprovats per l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi)".

Per altra banda, ha indicat que la seva Conselleria està preparant un pla estratègic en matèria d'habitatge, en el qual es diferencia l'activitat de l'Ibavi i la que ha de fer la Conselleria d'Habitatge.

En aquest punt, ha assenyalat que faran polítiques de lloguer segur per "donar seguretat als propietaris". "Que els propietaris saben que hi ha un Govern responsable que els ajudarà", ha afegit.

També ha destacat que "no sap quantes vivendes de VPC es faran durant aquesta legislatura" perquè primer vol tenir totes les dades de com està el patrimoni de l'Ibavi.

Un altre repte, ha continuat Vidal, és millorar els temes de les ajudes en lloguer, així com desplegar la llei d'habitatge amb la "dificultat afegida de la llei estatal que ha entrat en vigor".

En relació amb les promocions de VPC a Menorca, ha indicat que a Maó ho tenen "bastant encaminat" i que a Ciutadella "no tenen sòl de titularitat pública". Tanmateix, ha assenyalat que "estan pendents de el desenvolupament d'una unitat d'actuació que permetrà tenir aquest sòl".

Quant a incrementar l'IBI a habitatges desocupades i establir mesures concretes contra els no residents, ha assegurat que són dues qüestions que "van en contra" de les seves polítiques perquè "encara que el decret llei tingui algunes mesures intervencionistes", consideren que "la intervenció ha de reservar-se per a qüestions molt concretes i urgents" i que "el que s'ha de fer és incentivar la incitativa privada perquè el mercat es desenvolupi".

Finalment, Vidal ha mencionat la "necessitat de tenir un registre d'habitatges de protecció oficial actualitzat i millorat". De fet, ha anunciat la intenció de la Conselleria de crear un observatori de l'habitatge per tenir dades pròpies per tenir un registre autonòmic.

El diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha interpel·lat a la consellera assegurant que el de l'habitatge és el problema "més greu al qual s'enfronten les institucions" i que presenta un panorama en el qual "l'accés a l'habitatge és molt complex".

En primer lloc, ha criticat que Vidal "no ha donat explicacions contundents sobre el cas Metrovacesa". Així, ha fet referència a la transferència a Fiscalia l'expedient per la compra de 88 pisos a Metrovacesa, a la qual la consellera s'ha referit com a "no correcte, ni oportú". Sobre això, Castells ha considerat que van dur a Fiscalia aquest tema com a un "gest de maniobra d'estratègia política".

El segon tema que ha tractat Castells ha estat el decret llei "tan enunciat com esperat" i li ha demanat a la consellera "quídia impacte que tindrà aquest decret" i "quantes vivendes pensa posar en el mercat".

Per una altra banda, el diputat ha preguntat quan estarà llest el pla estratègic d'habitatge i quantes vivendes de protecció oficial noves pensen posar en marxa fins a final de legislatura.

Igualment, Castells ha fet referència al pla de lloguer segur i ha considerat que cal "fer de forma continuada una política d'increment de l'oferta" i que "està molt bé donar seguretat als propietaris". Per això, ha preguntat "quines mesures pensa aplicar en matèria de lloguer segur i quan pot estar en marxa aquest operatiu".

Una altra de les qüestions plantejades en la interpel·lació ha estat la llei d'habitatge, sobre la qual ha assenyalat que "és fonamental que se tinguin dades de totes les administracions sobre l'habitatge desocupada".

Castells ha considerat que "per fer un control a l'eficàcia del Govern, aquest té l'obligació de dir quins objectius es marca i així poder fer un seguiment".

Per altra banda, el diputat ha preguntat a la consellera què pensa sobre la competència deslleial ja que el conseller de Turisme, Jaume Bauzá, vol treure les moratòries de places turístiques. "Això és una contradicció entre les polítiques de les dues conselleries", ha afegit.

.