Vox presentarà aquesta setmana al Parlament la llei per a la creació de l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística.

Vox presentarà aquesta setmana al Parlament la llei per a la creació de l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística.

PALMA, 18 Set.

La portaveu parlamentària de Vox, Idoia Ribas, ha anunciat que el seu Grup registrarà aquesta setmana al Parlament la proposició de llei que permetrà crear l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística que, a més, serà dirigida per aquesta formació.

Així ho ha explicat Ribas aquest dilluns, en una roda de premsa, acompanyada per alguns diputats de Vox a la Cambra, on ha explicat que aquesta Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística "garantirà la llibertat d'ús i opció lingüística dels ciutadans i fomentarà la protecció del castellà i de les modalitats lingüístiques de les Illes, tant perjudicades en els últims anys per l'aplicació d'una normativa pancatalanista".

Una normativa, la aplicada fins ara, que, segons la portaveu de Vox, "dificultava a moltes persones l'ús de la llengua cooficial castellana quan acudien a l'administració pública o per poder accedir a la funció pública". I, també, ha afegit, "ha fet molt de mal en el seu ús i difusió a les modalitats lingüístiques pròpies de les Balears, per la imposició d'un català estàndard".

Ribas ha recordat per concloure que "l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística serà una realitat a partir del pròxim mes de gener i, per això, és necessari aprovar la proposició de llei que permetrà la creació d'aquesta Oficina i regularà el seu funcionament".

Precisament, pel que fa al seu funcionament, ha assenyalat que "aquesta Oficina haurà de controlar, supervisar i inspeccionar totes les administracions públiques, per assegurar-se que es compleix la normativa lingüística, independentment de canvis que es puguin introduir després en lleis que regulen l'ús de llengües en aquesta Comunitat". En resum, "serà una garantia que els ciutadans poden optar per la llengua que considerin, sense cap mena de obstacles".

Així mateix, respecte al cost que aquesta tindrà, la portaveu de Vox ha afirmat que, per saber-ho, caldrà esperar als Pressupostos de la Comunitat per a l'any vinent. Tot i això, ha dit, "no tindrà ni per aproximació el cost de l'Oficina Anticorrupció que preveu eliminarse, sinó que serà molt més econòmica per als ciutadans".

A més, ha subratllat, "oferirà un servei molt més útil i necessari que l'Oficina Anticorrupció perquè es constata que a dia d'avui no s'estan respectant els drets lingüístics" dels ciutadans de les Balears.

Finalment, i preguntada per si, a dia d'avui, barregen ja algun nom per posar al capdavant de l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística, Ribas ha dit que "encara no".

.

Tags

VOX

Categoría

Illes Balears