• dimecres 5 d'octubre del 2022

Vox recorre al TC la Llei d'Educació balear per "privar" al castellà la seva condició de llengua vehicular

img

MADRID, 1 Jul.

Vox ha recorregut davant del Tribunal Constitucional (TC) la Llei d'Educació aprovada pel Parlament de les Illes Balears el passat mes de febrer en considerar que "posa en risc" el sistema educatiu perquè, al seu parer, "priva" el castellà de la seva condició de llengua vehicular, per això que no ofereix un "ensenyament de qualitat que eviti les desigualtats, respecti els drets fonamentals i garanteixi la inclusió educativa de tot l'alumnat".

El recurs el recolzen els 52 diputats de Vox al Congrés, els que demanen a l'òrgan de garanties que declari inconstitucional i anul·li diversos articles d'aquesta llei, segons ha informat aquest divendres en una nota de premsa la formació que lidera Santiago Abascal.

La llei, la primera educativa de les Balears i proposta pel Govern de la socialista Francina Armengol, va tirar endavant sense el consens de la major part de l'oposició, principalment pel que fa al model lingüístic i altres discrepàncies sobre l'elecció de centre i el tractament de l'ensenyament concertat.

El secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, ha demanat als magistrats del Constitucional que "resistisquen" davant de les "maniobres" del Govern de Pedro Sánchez per "torçar la llei. "Siguin valents com ho van ser quan van declarar inconstitucionals els estats d'alarma" decretats per la pandèmia, els ha reclamat.

dels contorns del terme inclusió per implantar un inconstitucional adoctrinament ideològic i per privar el castellà --amb greu infracció de la Constitució-- de la seva condició de llengua vehicular i d'aprenentatge a l'ensenyament".

Castro ha considerat que la normativa aprovada a les Balears ataca almenys els drets fonamentals d'utilització i coneixement de la llengua espanyola, de llibertat ideològica i el que assisteix els pares per triar el tipus d'educació que vulguin per als fills.

< p> En aquest sentit, Vox denuncia la "prohibició" de l'educació diferenciada "per excloure-la del finançament públic" i assenyala que els pares que necessitin un suport educatiu específic per als seus fills passin a tenir la "obligació" de portar-los a "centres ordinaris de titularitat pública" i no a centres especials.

Vox, a més, veu una ideologia de gènere en la nova llei educativa que escapa a la "neutralitat exigible a la Comunitat Autònoma" i adopta una "postura ideològica" exigible en avaluar l'alumne.

La llei balear blinda el conegut com a 'decret de mínims', que estableix un mínim del 50 per cent d'hores lectives en català i l'autonomia dels centres per decidir-ne la resta. Des de l'oposició, inclòs Vox, van retreure al Govern que la llei neixi sense recollir la jurisprudència del Tribunal Suprem sobre el mínim del 25 per cent d'hores en castellà al model de Catalunya.

portaveu de Vox a Balears, Jorge Campos, ha afirmat que la immersió lingüística "porta imposant-se" a les illes des de l'any 1997, amb l'aprovació de la Llei de Mínims.