Notícies Balears.

Notícies Balears.

Armengol reconeix que coneixia a Koldo García com a assessor d'Ábalos, però mai va parlar de contractes amb ell. Armengol reconeix que coneixia a Koldo García com a assessor d'Ábalos, però que mai va parlar de contractes amb ell.

Armengol reconeix que coneixia a Koldo García com a assessor d'Ábalos, però mai va parlar de contractes amb ell.

Armengol reconeix que coneixia a Koldo García com a assessor d'Ábalos, però que mai va parlar de contractes amb ell.

MADRID, 13 de maig.

La presidenta del Congrés i expresidenta balear, Francina Armengol, ha admès aquest dilluns que coneixia a Koldo García Izaguirre com a assessor de l'aleshores ministre de Transports, José Luis Ábalos, i tot i que no recorda totes les seves comunicacions de fa quatre anys, sí que ha negat "amb total seguretat i rotunditat" que parlés amb ell de la contractació de cap empresa.

Així ha començat Armengol la seva intervenció a la comissió del Congrés que investiga els contractes d'emergència per a la compra de material sanitari en pandèmia, en la qual ha reivindicat la seva gestió de la pandèmia a les Balears.

Pel matí, l'aleshores director general del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) Manuel Palomino havia reconegut davant la comissió que l'abril de 2020 el Ministeri de Transports els va passar el contacte de Koldo García Izaguirre i que va ser l'aleshores assessor de José Luis Ábalos qui el va trucar i el va posar en contacte amb l'empresa Solucions de Gestió per a la compra de mascaretes per valor de 3,7 milions d'euros.

En la seva exposició inicial, Armengol ha explicat que es va comunicar durant tota la pandèmia amb diferents membres del Govern central, entre els quals hi havia ministres com José Luis Ábalos per abordar la situació de transport a les illes, la ministra Yolanda Díaz per als ERTOs o la vicepresidenta Nadia Calviño per les ajudes a les empreses.

"Però vull ser sincera, no recordo totes les comunicacions de fa quatre anys. I per això no descarto que entre aquestes persones hi fos el senyor García. El que els puc descartar, amb total seguretat i amb total rotunditat, és que parlés amb aquest senyor de la contractació de cap empresa. I ho puc dir amb tota rotunditat, perquè jo no ho he fet mai, amb ell ni amb ningú", ha proclamat Armengol en relació al contracte de mascaretes amb Solucions de Gestió.

A més, ha precisat que no coneixia a Koldo García del partit, sinó com a acompanyant d'Ábalos en actes públics a les Balears, i no descarta haver parlat amb ell en alguna d'aquestes visites, però "mai" de contractes.

Segons ha defensat, el mètode de treball que seguien "escrupolosament" era que els contactes de subministraments que arribaven en aquell moment es canalitzaven cap als responsables del Servei de Salut, "que eren els encarregats d'avaluar la conveniència de cada una de les operacions".

"Ho fèiem així perquè era la nostra obligació informar al Servei de Salut que era qui buscava el material. Aquesta i altres operacions van passar pel Consell de Govern el 8 de maig de 2020, en el qual es va donar compte de contractacions d'emergència per valor de 29,6 milions d'euros", ha afegit Armengol.

Aquest és l'"únic moment" en el qual Armengol té contacte amb aquest expedient, segons ha sostingut, tot i que ha assenyalat que no ha conegut el nom d'aquesta empresa vinculada a la trama Koldo fins a aquests últims mesos. "Les decisions sobre la compra del material sanitari les prendrien els òrgans de contractació del Servei de Salut de forma autònoma i amb criteris tècnics", ha recalcat.