Notícies Balears.

Notícies Balears.

El suposat piròman de Esporles nega haver provocat tres incendis en zona forestal i un cotxe de l'Ibanat.

El suposat piròman de Esporles nega haver provocat tres incendis en zona forestal i un cotxe de l'Ibanat.

També hauria cremat un vehicle de l'Ibanat i en una altra causa se li imputa un altre incendi de vehicles a Palma.

PALMA, 16 de gener.

El ciutadà alemany acusat de provocar tres incendis a Esporles el 2019 ha negat aquest dimarts qualsevol implicació en els incidents, assegurant que les pastilles d'encens que li van ser intervenides eren per al seu ús personal.

L'Audiència Provincial ha pogut iniciar finalment el judici, que va haver de suspendre's a l'octubre de 2022 perquè el processat no va comparèixer a la vista i no es podia localitzar. Assessorat per una intèrpret, l'acusat s'ha negat a respondre a les acusacions i només ha contestat a un breu interrogatori de la seva defensa.

La Fiscalia demana per a l'acusar sis anys de presó per un delicte continuat d'incendi forestal en espai natural protegit i un altre delicte de danys provocats mitjançant un incendi. Estan personats també el Govern balear i el Consell de Mallorca.

El primer d'aquests fets va tenir lloc la matinada del 18 al 19 d'agost de 2019, en un aparcament públic d'Esporles. La Fiscalia acusa l'home d'haver utilitzat pastilles d'encens per encendre els pneumàtics dels rodes davanteres d'un vehicle oficial de la Conselleria de Medi Ambient -un tot terreny de l'Institut Balear de la Naturalesa (Ibanat)-. També hauria punxat les rodes amb un objecte punxant.

Cap a la mitjanit del 20 d'agost hauria iniciat un incendi, utilitzant també pastilles d'encens, amb tres focus a una distància de 30 metres entre sí. El foc va convergir en un únic incendi que va afectar 7.120 metres quadrats de terreny forestal dins del Parc Natural de la Tramuntana, classificat com a Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI).

El foc va ser controlat pels mitjans de l'Ibanat, així com per Bombers de Mallorca, Policia Local, agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil i agents forestals de Medi Ambient.

A primeres hores del 25 d'agost el presumpte piromà va tornar a actuar amb el mateix "modus operandi". Se l'acusa d'haver provocat tres focus d'ignició amb pastilles d'encens a parcel·les d'Esporles. El foc va afectar 2.000 metres quadrats de terreny forestal, també protegit com en el cas anterior.

L'incendi va durar diverses hores i va ser controlat amb 40 efectius de l'Ibanat, un agent forestal de Medi Ambient, una patrulla de Policia Local d'Esporles i tres agents del Seprona de Palma.

L'home va ser detingut el 26 d'agost. La Guàrdia Civil creu que en el moment de l'arrest es disposava a iniciar un altre incendi de nou al munt, ja que va ser sorprès portant eines per iniciar un altre foc.

La Guàrdia Civil l'associava també amb un altre incendi darrere de l'església d'Esporles, que només va afectar a 100 metres de pi pinya gràcies a la ràpida intervenció dels efectius d'emergències. L'home va romandre en presó provisional fins a maig de 2020.

La Direcció Insular d'Emergències del Consell de Mallorca reclama una indemnització de 7.751 euros pels costos d'extinció. També es demana una indemnització de 905 euros per al Govern pels danys al vehicle i una altra compensació per a l'Ajuntament d'Esporles, la quantitat de la qual s'establirà en el judici.

A més de la pena de presó, la Fiscalia demana una multa de 8.100 euros i que el processat pagui els costos de reposar la zona al seu estat anterior, segons el projecte que marqui el Govern balear.

Al marge d'aquest procediment, l'home també va ser detingut per la Policia Nacional a Palma per un incendi de vehicles. La intervenció dels serveis d'emergències va evitar que resultessin molts cotxes afectats i solament van patir danys, a més del cotxe afectat per l'incendi inicial, els altres dos vehicles que estaven aparcats al costat.