El TSJIB rebutja l'ingrés a presó provisional del professor de ball condemnat per abusos sexuals a un alumne.

El TSJIB rebutja l'ingrés a presó provisional del professor de ball condemnat per abusos sexuals a un alumne.

El professor i la seva parella van ser condemnats a sis anys de presó, cadascun

PALMA, 10 Gen.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha denegat la petició d'ingrés a presó provisional per al professor de ball condemnat per abusar sexualment d'un alumne menor d'edat juntament amb la seva parella a Palma.

El coreògraf i la seva parella van ser condemnats a sis anys de presó, cadascun, en una sentència de l'Audiència Provincial que ja ha estat confirmada pel TSJIB, però encara no pel Tribunal Suprem. La seva defensa presentarà un recurs de cassació, pendent de formalitzar.

Després de la ratificació del TSJIB, l'advocat de la víctima, Javier Vidal, va instar l'ingrés immediat a presó d'ambdós acusats. L'acusació particular va plantejar que existiria risc de fugida --perquè el coreògraf viatja de forma freqüent per la seva feina-- així com de reiteració delictiva --donat que continua donant classes a la seva acadèmia perquè la sentència, que el inhabilita, encara no s'ha executat--.

La Fiscalia va recolzar aquests arguments i es va sumar a la sol·licitud de presó provisional. La defensa, per la seva banda, va argumentar que sempre ha estat a disposició de la Justícia i que no ha hagut d'altres denúncies per abús sexual d'altres alumnes.

A més, el professor va assegurar al Tribunal que fa dos anys que ja no viatja per assumptes professionals perquè li han deixat de contractar a causa del procediment per abusos sexuals.

La Sala comparteix que els acusats no han tractat d'eludir l'acció judicial en cap moment, tot i que les penes sol·licitades als escrits d'acusació eren notablement elevades. "Ha acudit cada vegada que ha estat cridat", raonen els magistrats, que també reconeixen l'arrelament personal, familiar i professional a Espanya.

A més, respecte al risc que es produeixin nous casos d'abusos sexuals a altres alumnes, la Sala creu que és "incompatible amb la transcendència que el cas ha tingut a la premsa local", a més que el vincle personal que tenien els acusats i la víctima no es pot donar per reproduït a la resta d'alumnes.

A finals de novembre el TSJIB va estimar parcialment un recurs d'apel·lació presentat per l'advocat del coreògraf, si bé va deixar inalterada la major part de la sentència que va emetre l'Audiència Provincial. En detall, el professor va quedar absolt del delicte d'exhibició de pornografia a menors pel qual se li havia imposat una multa de 4.800 euros.

D'aquesta manera es va mantenir, a més de la pena de presó, la inhabilitació de deu anys al professor de ball per a qualsevol professió o ofici que comporti contacte o relació amb menors, i la mesura de llibertat vigilada durant deu anys quan surti de presó.

Així mateix, els dos processats hauran de pagar una indemnització de 60.000 euros --cada un-- a la víctima.

La sentència avala la credibilitat de la víctima i considera provat que el coreògraf va aprofitar la seva condició de professor i la relació de confiança que tenia amb el menor --gestionava amb la mare d'aquest una acadèmia de ball--, i va abusar sexualment del mateix de manera reiterada.

Tant era la relació de proximitat entre el menor i la seva família i el professor, que aquest darrer fins i tot els va presentar a la seva parella, l'altre condemnat en aquesta causa. A causa d'aquesta confiança, el menor es va quedar a dormir en múltiples ocasions a casa d'ambdós i va realitzar nombrosos viatges amb el seu professor per esdeveniments relacionats amb el ball.

Així, el ballarí, amb ànim de satisfer els seus desitjos sexuals i aprofitant la situació de confiança, va abusar sexualment del menor de manera reiterada --entre l'estiu de 2015 i l'agost de 2018--.

A més, per la relació de confiança, consideren provat que la parella del professor també va abusar del menor, arribant fins i tot a proposar actes sexuals amb joguines eròtiques.

Com a conseqüència dels abusos, el menor ha estat rebent tractament psicològic, va abandonar l'acadèmia i la seva carrera en el ball.

Tags

Categoría

Illes Balears