Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Audiència cita quatre persones per patronejar dues pasteres d'Algèria a Balears.

La Audiència cita quatre persones per patronejar dues pasteres d'Algèria a Balears.

PALMA, 6 d'Abril.

La Audiència Provincial de Balears ha citat aquest dilluns a quatre persones acusades de capitanar dues pasteres des d'Algèria a les Balears, amb un total de 37 passatgers.

La Secció Segona ha programat a les 09.30 i 09.45 hores sendes vistes per aquests dos casos, per delictes contra els drets dels ciutadans estrangers.

En la primera vista es jutja l'arribada d'una patera el passat 2 de febrer a les Pitiüses. S'acusen dos algerians, tots dos indocumentats a la seva arribada, d'haver capitanegat l'embarcació durant el viatge en complicitat amb una mafia d'immigració il·legal.

La Fiscalia relata en el seu escrit que l'organització criminal va traslladar 19 passatgers des de Bousmail a Tipaza en un camió tipus frigorífic. Sosté que van ser els dos acusats els qui van donar instruccions als migrants sobre on seure i com comportar-se durant la travessia.

La fiscal ressalta la por infosa als ocupants ja que abans de la sortida van llançar per la borda a dos dels ocupants --en una zona on l'aigua no era profunda--, "a un d'ells per estar 'gruixut' i un altre per defensar-lo".

Així, la patera va sortir de Tipaza l'1 de febrer cap a les 22.00 hores amb 17 passatgers a bord (sis marroquins i la resta algerians). Cap a les 4.00 hores del dia 2 van arribar a Formentera i allà, segons l'acusació, estant a la costa els dos acusats van triar deu migrants i els van ordenar baixar de l'embarcació, abandonant-los a la seva sort. Més tard la patera va arribar a Eivissa.

A més, la Fiscalia crida l'atenció sobre la precarietat de l'embarcació i el perill que va suposar pels migrants, "sense equipament adequat per al fred, acollits, sense aigua ni menjar i sense cap mitjà de seguretat", ja que no portaven GPS, bengales o armilles salvavides. De fet, segons el Ministeri Públic el destí pactat era un altre però els faltava gasolina suficient i van haver de desviar-se.

Així mateix, durant la travessia, ja en aigües internacionals, l'onatge va augmentar, el que segons la Fiscalia va generar pànic entre els ocupants, especialment en un passatger que no sabia nedar.

La Fiscalia demana per a cadascun dels dos acusats una condemna de sis anys de presó.

El segon cas que arriba a l'Audiència aquest dilluns és d'una patera que va arribar a la Colònia de Sant Jordi (Mallorca) el juny de 2023. Els acusats pel suposat pilotatge són també de nacionalitat algeriana i la Fiscalia els situa dins d'una mafia de migració clandestina.

En aquest cas, la travessia va durar 36 hores, amb 20 persones a bord, una d'elles menor d'edat. El fiscal sosté que cada passatger va abonar al voltant de 500.000 dínars per pagar el viatge, i que molts d'ells van pagar un extra de 4.000 dínars per un armilla salvavides que mai van rebre.

A més, segons el fiscal, la mafia va obligar els passatgers a desconnectar els seus mòbils abans de sortir i els va donar instruccions de no fer fotografies. L'embarcació va arribar al port de Ses Salines cap a les 18.50 hores del 12 de juny, i allà van ser detinguts els dos acusats com a patrons de l'embarcació.

El fiscal demana per a aquests dos acusats condemnes de set anys de presó.