Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'Audiència Nacional absol al jove britànic que va bromar amb fer explotar un avió en un xat privat amb amics. L'Audiència Nacional absol al jove britànic que va fer broma amb explotar un avió en un xat privat amb amics.

L'Audiència Nacional absol al jove britànic que va bromar amb fer explotar un avió en un xat privat amb amics. 

L'Audiència Nacional absol al jove britànic que va fer broma amb explotar un avió en un xat privat amb amics.

MADRID, 25 Gen.

L'Audiència Nacional ha absoltingut al jove britànic que va ser jutjat el passat dilluns per enviar el 3 de juliol de 2022, abans d'embarcar en un vol de Londres a Menorca, un missatge a un grup privat d'amics en què amenaçava amb explotar l'avió en què anaven a embarcar. El missatge, enviat a través de la xarxa social Snapchat, va ser interceptat pels serveis de seguretat britànics i va obligar a mobilitzar un Eurofighter de l'Exèrcit espanyol per escoltar el vol.

En la seva sentència, de nou pàgines i recollida per Europa Press, el magistrat del Jutjat Central de lo Penal, José Manuel Fernández-Prieto, recorda que per aquests fets, la Fiscalia de l'Audiència Nacional i l'Advocacia de l'Estat sol·licitaven per al jove de 19 anys, de nacionalitat índia i amb passaport britànic, una condemna de multa de 22.500 euros per un delicte de desordres públics, així com una indemnitat per responsabilitat civil de 94.782 euros a favor del Ministeri de Defensa pel cost de mobilitzar l'aeronau militar.

En la resolució, el jutge explica que l'acusat va enviar el missatge a un grup privat de Snapchat que tenia amb sis amics amb els quals viatjava i en què apareixia una fotografia seva i un text en anglès que deia: "de camí a explotar l'avió (soc membre dels talibans)".

"Aquest missatge, per causes que es desconeixen, va ser captat pels mecanismes de seguretat d'Anglaterra quan l'avió sobrevo­lava l'espai aeri francès", recorda el jutge, per assenyalar que això va motivar que es donés avís a les autoritats espanyoles que van desplegar un avió Eurofighter que va escoltar el vol comercial fins a Menorca.

S'afegeix a això que una vegada aterrat es va aïllar l'aeronau i els seus passatgers fins que es va verificar la suposada amenaça amb resultat negatiu, "ja que no es va trobar cap explosiu ni cap objecte o instrument que induís a pensar que es tractava d'una amenaça real".

Per al jutge, un cop analitzats els fets i el tipus penal que li atribueixen les acusacions, la seva actuació no pot considerar-se com a constitutiva de delicte. De l'acció de l'acusat, assenyala, "no es revela ni s'infereix ni remotament una intenció de provocar la mobilització de l'avió de l'exèrcit, ni de cap altre servei de policia, assistència o salvament", que exigeix el precepte legal de l'article 561 del Codi Penal en la seva redacció actual.

"No es pot obviar que el citat missatge i la fotografia no s'envia a cap organisme oficial, ni se li dóna publicitat alguna, que portaria de forma ineludible a la corresponent mobilització dels pertinents serveis de policia, assistència o salvament, que es revela com el més adient si es pretén provocar la mobilització d'aquests serveis", apunta.

I afegeix que, molt al contrari, el missatge es realitza "en un ambient estrictament privat entre l'acusat i els seus amics amb els quals vola, a través d'un grup privat al qual només ells tenen accés, pel que ni remotament l'acusat podia suposar (com expressament assenyala això en el judici), que la broma que feia als seus amics pogués ser interceptada o detectada pels serveis britànics, ni per tercers aliens als seus amics que reben el missatge".

El jutge afirma que es desconeix com van arribar els serveis britànics a conèixer la fotografia i el missatge enviats, "en no haver estat objecte de prova en el judici", si bé, insisteix, no s'atribueix a l'acusat una intenció de mobilitzar els serveis esmentats.

Sobre la insinuació que potser va ser un dels amics el que revelés el missatge, el jutge indica que "a part de trobar-se carencent de tota prova, en tot cas en la difusió pública del comunicat per un tercer del grup privat, el delicte ho cometeria aquest tercer i mai l'acusat".