Le Senne guanya temps i s'alinia amb PSIB i MÉS per a una reforma exprés del reglament per a combatre els disidents.
El partit no confirma l'autenticitat d'una carta interna amb greus acusacions cap a Jorge Campos, però tampoc la nega.
PALMA, 31 de gener.
El president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, ha guanyat temps aquest dimecres en convèncer la Mesa per a ajornar el tràmit de la seva expulsió del Grup Parlamentari Vox, a l'espera d'informes jurídics, alhora que s'ha alineat amb PSIB i MÉS per accelerar una reforma exprés del reglament de la Cambra amb la qual serien els cinc diputats dissidents els qui passin a ser no adscrits.
La Mesa del Parlament ha abordat els escrits que va presentar dilluns la portaveu de Vox al Parlament, Idoia Ribas, expulsant del grup parlamentari a Le Senne i a la presidenta del partit a les Illes, Patricia de les Heras.
En el cas de Le Senne, la seva sortida del grup implicaria el seu cessament com a president. El reglament estableix que els membres de la Mesa perden aquesta condició en deixar de pertànyer al seu grup parlamentari. Inicialment, el cessament de Le Senne es donava per fet, però aquest dimarts el president obria la porta a una batalla legal anticipant que encarregaria dos informes jurídics: un sobre la legalitat de la seva expulsió i un altre sobre qui pot proposar candidats per al seu relleu.
La seva proposta de no executar l'expulsió de moment ha estat acordada per unanimitat a la Mesa, en la qual també hi són el PP i el PSIB.
MÉS per Menorca ha anunciat que impugnarà aquesta decisió, advertint que la Mesa pot incurrió en prevaricació. Per al portaveu, Josep Castells, en la regulació no hi ha marge per a debats interpretatius i el cessament de Le Senne hauria de ser automàtic.
A més, la Mesa també ha acceptat elevar al ple una proposta de reforma del reglament de la Cambra presentada per MÉS per Mallorca, que Le Senne ha definit com a "molt oportuna".
La presa en consideració de la iniciativa, així com la compareixença de Marga Prohens sol·licitada per l'oposició, no han quedat incloses en l'ordre del ple del pròxim dimarts, tot i que la Mesa es torna a reunir divendres perquè es puguin integrar en una segona convocatòria després del ple ordinari.
La reforma planteja que quan els diputats abandonin la formació política amb la qual es van presentar a les eleccions, la Mesa pugui actuar perquè passin a ser diputats no adscrits. El text replica el que ja estableix la Llei pels ajuntaments i Consells Insulars.
Des de MÉS per Mallorca han demanat a la resta de forces "altura de mires" per tramitar aquesta reforma perquè "no és possible que trànsfugues expulsats o suspesos de militància se n'apoderin d'un grup parlamentari".
La reforma requeriria necessàriament el suport del PP, o com a mínim una abstenció, ja que els cinc diputats dissidents s'hi oposaran, com ja ha avançat el portaveu adjunt de Vox, Sergio Rodríguez. El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, no ha volgut valorar la proposta de reforma excusant-se que encara no l'han pogut estudiar "detingudament". Així, no ha revelat si en el proper ple permetran que es tingui en consideració: "Queden molts dies d'aquí dimarts".
Per la seva banda, el PSIB ha secundat aquesta reforma instant al PP a posicionar-se i retrenent-li que s'apugi en trànsfugues per "mantenir el poder". Els socialistes creuen que si hi ha voluntat es pot dur a terme aquesta modificació en un termini relativament breu.
En qualsevol cas, la reforma no compta amb unanimitat a l'esquerra. MÉS per Menorca ha expressat la seva oposició a una reforma 'ad hoc', per més que pugui compartir la seva "intencionalitat" de combatre el transfuguisme. "Els partits són responsables de les situacions que viuen, no creiem que hàgim de venir a salvar Vox dels crítics de Vox", ha protestat, afegint que "els partits han de responsabilitzar-se de les persones que posen a les llistes".
Mentrestant, l'única diputada d'Unides Podem al Parlament balear, Cristina Gómez, ha compartit que existeix una "llacuna" en el reglament, i tot i que li disgusten les circumstàncies en què s'impulsa aquesta modificació, no s'oposarà a que es pugui tramitar.
El segon informe jurídic encarregat per la Mesa pretén dilucidar qui pot proposar candidats a la presidència del Parlament. El reglament estableix que els candidats seran proposats pel mateix grup que va proposar el membre sortint.
En aquest sentit, els dissidents de Vox consideren que són els únics que poden designar el candidat, que serà sens dubte un d'ells cinc; però Le Senne sacava a col·lació que el seu nom ho va proposar també el PP. El PSIB interpreta que ells també poden presentar el seu propi candidat i ja han avançat que així ho faran.
El PP ha evitat pronunciar-se sobre si donaran suport a la candidatura del bloc d'Idoia Ribas, subjectant-se al missatge que Vox ha de solucionar els seus problemes interns. Tanmateix, en un moment donat Sagreras ha llançat que l'acord d'investidura amb Vox establia que el president del Parlament "seria del Grup Parlamentari Vox", però al preguntar-li a l'respecte no s'ha aprofundit més.
Sagreras també s'ha aferrat al fet que els cinc diputats dissidents encara no han quedat formalment expulsats del partit, tot i que uns minuts abans Idoia Ribas havia confirmat que ja els han comunicat l'obertura de l'expedient disciplinari.
L'esquerra ha coincidit en responsabilitzar a Marga Prohens del "caos" generat per la crisi de Vox i li han reclamat que aclareixi amb qui anirà a governar la resta de legislatura.
Mentrestant, en el PP s'han mostrat molt cauts sense pronunciar-se sobre situacions futuribles, com amb qui negociaran si culmina l'expulsió dels dissidents de Vox o a qui donaran suport com a candidat a la presidència del Parlament si Gabriel Le Senne és cessat
Tags:
Categoría:
Newsletter
Entérate de las últimas noticias cómodamente desde tu mail.