L'Estat concedeix 28 milions a 15 projectes per ampliar la potència renovable i capacitat d'emmagatzematge a les Balears.

L'Estat concedeix 28 milions a 15 projectes per ampliar la potència renovable i capacitat d'emmagatzematge a les Balears.

PALMA, 15 des.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), a través de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDEA), ha adjudicat 28 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) per impulsar instal·lacions de generació renovable amb especial impuls a l'emmagatzematge i la seguretat de la xarxa a les Balears.

Concretament, es concediran ajudes a 15 projectes fotovoltaics hibridats amb emmagatzematge, que incrementaran la generació renovable en 49,625 MW i comptaran, conjuntament, amb una capacitat d'emmagatzematge de 53,50 MWh.

Entre els projectes seleccionats, 14 estan vinculats a noves instal·lacions fotovoltaiques i la gran majoria portarà a terme campanyes de crowdfunding per a comptar amb la requerida participació ciutadana.

A més, s'ha prioritzat l'accés dels petits actors al mercat elèctric amb quatre projectes de menys d'un MW de potència de generació i altres cinc per sota dels cinc MW.

De les instal·lacions de nova construcció, nou estan ubicades a Mallorca -dotades amb 22,21 milions per a una potència conjunta de 45,20 MW i una capacitat d'emmagatzematge de 38,45 MWh-; quatre a Eivissa -amb ajudes per valor de 1,31 milions, amb les quals s'ampliarà la generació en 2,04 MW i l'emmagatzematge en 1,76 MWh- i una, a Menorca -que rebra 1,36 milions i incrementarà la potència en 2,385 MW i la capacitat d'emmagatzematge en 2,14 MWh-.

A més, es subvenciona un nou sistema d'emmagatzematge en una instal·lació ja existent, concretament, en una instal·lació fotovoltaica en el municipi d'Es Mercadal, a Menorca, amb una potència de generació de 5,524 MW. El seu objectiu és incorporar un sistema d'emmagatzematge amb una capacitat de 11,18 MWh, pel que rebra una ajuda de 3,161 milions.

Aquestes ajudes, incloses dins de la Component 7, Inversió 2, 'Energia Sostenible a les Illes', del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, cobreixen entre un 40 i un 65 per cent de la inversió realitzada.

Les singularitats dels sistemes elèctrics en territoris no peninsulars, derivades del seu caràcter aïllat i el seu reduït mida, dificulten la integració de la producció elèctrica a partir de fonts d'energia renovables.

La demanda a les illes es cobreix majoritàriament amb tecnologies tèrmiques d'origen fòssil, essent la participació de les fonts renovables encara modesta.

Per aquesta raó, dins el component 7 del PRTR -Desplegament i integració de les energies renovables- es defineix una inversió concreta, la C7.I2 -Energia Sostenible a les illes- que estableix el desenvolupament de les energies netes a les illes com a fita clau i preveu inversions específiques en suport a projectes de penetració i integració d'energies renovables en els sistemes insulars.

L'objectiu és una adequada integració de les renovables al territori i que aquestes puguin subministrar potència ferma, seguretat a la xarxa i altres serveis, alhora que es redueix la dependència dels combustibles fòssils, reduint també els seus sobre costs energètics.

.

Tags

Categoría

Illes Balears