Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'estoc d'alquiler de temporada augmenta a Palma mentre l'alquiler permanent continua disminuint. L'estoc de lloguer de temporada s'enfila a Palma mentre el lloguer permanent continua en caiguda.

L'estoc d'alquiler de temporada augmenta a Palma mentre l'alquiler permanent continua disminuint.

L'estoc de lloguer de temporada s'enfila a Palma mentre el lloguer permanent continua en caiguda.

PALMA, 25 de gener.

El lloguer de temporada a Palma ha experimentat un creixement del 70% en l'últim trimestre de l'any respecte al trimestre anterior, fins a representar un 11% de l'oferta disponible, mentre que el lloguer permanent ha caigut fins a un -26%, segons dades publicades aquest dijous pel portal immobiliari idealista.

Des del portal assenyalen que els lloguers de temporada segueixen augmentant la seva rellevància en el mercat immobiliari en detriment dels arrendaments permanents, com a conseqüència de les successives polítiques que estan empenyent aquest fenomen.

A tota Espanya, l'últim trimestre de 2023 el pes d'aquesta modalitat de lloguers va arribar fins al 11% del mercat, amb un increment interanual de l'oferta del 58%, mentre que l'oferta de lloguers permanents es va reduir un 15% en el mateix període.

Respecte al pes de l'oferta de temporada en el mercat de lloguer, a Sant Sebastià, el 32% de les vivendes que s'ofereixen ho fan per al lloguer de temporada, mentre que a Barcelona ho fan el 30% del total. Els segueixen Càdiz (22%), València (15%), Màlaga (14%) i Madrid (13%). Per sota d'aquesta xifra es troben els mercats de Santander (12%), Palma (11%), Bilbao, Girona, Badajoz, Alacant i Tarragona (10% en els cinc casos).

En canvi, a les zones menys tensionades aquesta modalitat temporal és pràcticament inexistent, ja que en 10 capitals el pes de la mateixa sobre el mercat roda l'1%. Es tracta de les ciutats de Melilla, Ciudad Real, Ourense, Lugo, Logronyo, Càceres, Albacete, Guadalajara, Segovia i Ceuta.

Entre els grans mercats, l'increment de l'oferta de temporada més gran s'ha donat a Màlaga, que compta amb un 123% més que fa un trimestre, seguida per València (99%), Alacant (85%), Sevilla (83%), Palma (70%) i Bilbao (62%).

A Madrid, d'altra banda, l'oferta de lloguers temporals ha crescut un 58% en els últims 12 mesos, mentre que ha augmentat un 53% a Barcelona i un 47% a Sant Sebastià.

Els majors i més espectaculars increments d'oferta d'aquesta modalitat s'han donat a petits mercats on aquest fenomen era fins ara pràcticament inexistent i en què l'aparició de diversos anuncis ha provocat pujades relatives molt pronunciades.

Són els casos de Badajoz (1.133%), Lleida (1.000%) o Ciudad Real (500%). En canvi, a sis capitals els lloguers temporals han disminuït durant aquest any: Zamora (-60%), Terol (-50%), León (-44%), Sòria (-33%), Càceres (-20%) i Jaén (-7%).

En paral·lel a aquests creixements, els lloguers de llarga estada segueixen caient en aquest últim any als grans mercats. El descens més gran es dóna a Bilbao (-38%), seguit per Sant Sebastià (-32%), Sevilla (-32%), Palma (-26%), Madrid (-25%) i Barcelona (-24%).

Tot i això, 3 grans mercats han vist com la seva oferta creixia lleugerament: València (5%), Alacant (4%) i Màlaga (2%). Entre la resta de ciutats, la major baixada s'ha donat a Còrdova (-60%), Oviedo (-40%) i Palència (-40%), mentre que les majors pujades s'han produït a Ceuta (52%), Terol (49%), Cuenca (37%), Almeria (25%), Badajoz (22%), Jaén (22%) i Tarragona (20%).