Notícies Balears.

Notícies Balears.

Una moneda del 320 d.C. confirma que el pecio de ses Fontanelles és de l'època romana. Una moneda del 320 d.C. confirma que l'episodi de ses Fontanelles pertany a l'època romana.

Una moneda del 320 d.C. confirma que el pecio de ses Fontanelles és de l'època romana.

Una moneda del 320 d.C. confirma que l'episodi de ses Fontanelles pertany a l'època romana.

PALMA, 24 Abr.

Una moneda de l'any 320 d.C. ha confirmat que el pecio de ses Fontanelles, la extracció del qual està "cada cop més a prop", pertany a l'època romana.

Així ho ha indicat aquest dimecres en un comunicat el Consell de Mallorca després de presentar alguns dels descobriments de les excavacions que s'han dut a terme aquest mes per preparar l'extracció definitiva del pecio.

El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha explicat que, al llarg del mes, s'han obtingut més dades sobre l'arquitectura naval i el fons que alberga l'embarcació, per perfilar el projecte d'extracció.

Tot i això, no s'ha pogut avançar una data exacta perquè la meteorologia juga un paper fonamental en l'operatiu.

Des del Consell, d'altra banda, han destacat que aquesta campanya d'excavacions, prèvia a l'extracció definitiva del pecio, ha finalitzat amb descobriments de material arqueològic molt rellevants.

"Ha aparegut una moneda a la carlinga, que és l'orifici on s'asseia el pal de l'embarcació. És una mostra d'un acte ritual que s'ha vist també en altres pecios. Es sosté que en el moment en què es va construir es va col·locar la moneda sota el pal major per atraure la bona sort", ha detallat el president insular.

Aquesta moneda va ser acuñada a l'any 320 d.C a la ciutat de Síscia (actual Sisak, Croàcia). Podria pertànyer a l'emperador Constantí (307-337 dC) o a Licini I (307-324 dC).

Cal destacar que aquests emperadors van promulgar l'edict d'Milà l'any 313 d.C de tolerància religiosa pel qual el cristianisme deixava de ser perseguit.

"La data precisa d'aquesta moneda és molt important perquè proporciona el que en la terminologia arqueològica es denomina 'terminus post quem', és a dir, el moment després del qual aquest vaixell va començar a navegar i es va enfonsar", ha prosseguit Galmés.

Si a aquest descobriment s'afegeix que l'estudi de les àmfores i que l'arquitectura naval està molt ben conservada i no sembla presentar grans reparacions, els arqueòlegs conclouen que l'embarcació ha de ser del segle IV.

El pecio de ses Fontanelles es va descobrir el 2019, quan un veí de la zona que bussejava va avisar al Consell de Mallorca del descobriment. Es troba a 65 metres de la costa i a 2,5 metres de profunditat.

El 2022 es van extreure alguns materials que hi havia a dins, entre ells àmfores amb oli, salses de peix i vi. També es va concloure que el vaixell provenia de Cartagena i que es va enfonsar al segle IV d.C.

L'estat de la fusta és excepcional i també el del carregament, les àmfores. De fet, aquestes àmfores, de diversa tipologia, tenen unes inscripcions pintades que ja s'han catalogat com les més importants del Mediterrani (informen sobre el contingut dels envasos).

"Per tots aquests motius, es considera un gran descobriment que situa Mallorca com a lloc arqueològic de referència a tot el món", segons ha assegurat el president Galmés.