Notícies Balears.

Notícies Balears.

Reescriu: Conclou la investigació sobre l'abducció d'un menor a Ciutadella. Traducció: Finalitza la investigació per la sustracció d'un menor a Ciutadella.

Reescriu: Conclou la investigació sobre l'abducció d'un menor a Ciutadella.
Traducció: Finalitza la investigació per la sustracció d'un menor a Ciutadella.

L'advocat de la mare també va ser detingut per col·laborar amb enviaments de diners

PALMA, 18 d'abril.

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han donat per finalitzades les gestions policials de la investigació conjunta que van dur a terme per tornar un menor de Ciutadella al seu pare, després que la seva mare, presumptament, fugís amb ell a Bèlgica.

Els fets es remunten a l'estiu de l'any passat quan la mare, junt amb el menor, es van desplaçar a Extremadura per gaudir d'unes vacances, moment en el qual el pare va interposar una denúncia per sustracció de menor en veure que no tornaven, segons han explicat ambdós cossos policials en un comunicat conjunt.

Això va donar inici a la present investigació per la regió d'Extremadura, per part de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil a Badajoz, en coordinació amb la Unitat d'Atenció a la Família i la Dona (UFAM) de la Policia Nacional a Ciutadella.

Al no trobar el seu parador, es va procedir a ampliar el rang geogràfic de cerca del menor i de la seva mare, moment en què es va afegir a la investigació altres unitats centrals, com són UFAM central i la secció de fugitius de la Policia Nacional.

Les nombroses gestions tant de la Policia Nacional com de la Guàrdia Civil van aconseguir trobar una empremta digital de la fugitiu, a més es van adonar que l'advocat s'havia quedat amb la targeta de crèdit de la mare i, periòdicament, treia diners de diferents caixers a l'illa de Menorca, fins arribar al límit màxim permès a la targeta.

Aquest diners se'ls feia arribar a través de diferents mitjans per evitar deixar rastre, amb enviaments d'entre 300 i 500 euros per no aixecar sospites.

Posteriorment, la mare treia els diners en diferents punts de la ciutat de Brussel·les sense repetir el lloc per dificultar la seva localització. Un cop es va poder centrar el país on es trobaven amagats la mare i el menor, es van iniciar les corresponents gestions amb l'Agregaduría d'Interior a Bèlgica, així com la sol·licitud del jutjat d'instrucció per tramitar l'Ordre de Detenció i Entrega en coordinació amb la Fiscalia Belga.

La mare va poder ser detinguda per part del grup de fugitius de la policia belga, que es va fer càrrec del menor i va posar a disposició judicial a la mare, a la qual se li van imposar mesures cautelars des d'un inici.

El pare, juntament amb la seva advocada, es va desplaçar fins a Bèlgica per poder veure finalment el seu fill i tornar al seu domicili a l'illa de Menorca.

La investigació va continuar oberta per esbrinar completament els fets i trobar totes les persones que havien ajudat en la fugida, per la qual cosa va ser detingut l'advocat de la mare el passat dia 2 de febrer de 2024 per part de la UFAM de Ciutadella, com a presumpte autor dels fets, i va ser imputada una amiga de la mare per part de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Badajoz per la seva implicació en el cas.

Un cop la mare es va desplaçar a Espanya el 15 de març va ser detinguda com a presumpta autora del delicte de sustracció de menor a l'aeroport de Madrid-Barajas, pel que va ingressar provisionalment a presó preventiva al Centre Penitenciari d'Alcalá Meco.

Després dels corresponents recursos la mare es troba ara en llibertat a l'espera de judici amb la resta d'imputats, tot i que li consten, entre altres mesures de protecció al menor, la retirada del seu passaport i la prohibició de sortir del territori nacional.

Al llarg d'aquests mesos han estat nombroses les gestions policials realitzades, tant en mitjans materials com humans, fins donar per finalitzada la investigació amb tots els objectius complerts i tenir el menor a salvo.